Er is al veel over geschreven, ook door ons: Internet of Things-oplossingen maken ‘predictive maintenance‘ mogelijk. Ideaal voor organisaties die apparaten (van machines in een fabriek en tot vliegtuigmotoren en kopieerapparaten) in gebruik hebben. Immers, door die voorspellende gaven kan bijvoorbeeld onderhoud aan apparaten worden verricht voordat zij uitvallen.

Maar wie zijn nou de belangrijkste spelers op het gebied van predictive maintenance? Het antwoord op die vraag wordt gegeven door het Duitse IoT Analytics, een marktonderzoeksbureau gespecialiseerd in de Internet of Things-markt. Zij gebruikten een wat afwijkende methode daarvoor. Normaliter kijkt een onderzoeker naar het marktaandeel van een leverancier, gemeten aan bijvoorbeeld het aantal apparaten of licenties dat het bedrijf in een bepaalde periode weet te verkopen.

IoT Analytics pakte het echter wat anders aan. Het bureau mat het aantal keren dat er iets over predictive maintenance op blogs, sites en social media werd gezegd. En het aantal keren dat een bepaalde leverancier werd vermeld. Verder werden ook de uitingen van de bewuste marktpartijen zelf geteld. Et voilá: zo onstond er een lijstje.

Nummer één? Da’s IBM

Zonder nou de gehele ranglijst op te noemen, kunnen wij alvast wel verklappen dat het Amerikaanse ICT-concern IBM op nummer één staat. IoT Analytics constateert dat het bedrijf een behoorlijk aantal werknemers heeft die zich met IoT-gerelateerde oplossingen bezighoudt. Ook wordt er door IBM zelf, zijn klanten én de pers veel over IoT-oplossingen en -user cases geroepen. zo heeft de liftfabrikant Kone onlangs een 24/7-onderhoudsdienst aangekondigd, gebaseerd op een door IBM geleverde Internet of Things-oplossing.

IBM wordt op afstand gevolgd door twee Duitsers: de softwareproducent SAP en het industriële concern Siemens. Nummer vier wordt bezet door ICT-gigant Microsoft, met in zijn kielzog General Electric, Intel en Bosch. Enfin, kijk zelf maar. Eyecandy!

Ranglijst Predictive Maintenance IoT

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail