Research project Highly automated driving on highways - Dr. Nico Kämpchen on a test drive (08/2011)

Baidu, de grote Chinese concurrent van internetgigant Google, wil vanaf juli dit jaar een eigen softwareplatform voor autonoom rijdende voertuigen (‘Apollo’ gedoopt) gaan uitproberen in een ‘besloten testomgeving’. Het bedrijf verwacht dat zijn technologie in 2020 een volledig zelfrijdende auto kan opleveren. Baidu is van plan om zijn cloud gebaseerde connected car platform gratis beschikbaar te stellen voor geïnteresseerde partijen, zoals autoproducenten.

De connected car-markt is niet volledig nieuw voor Baidu. Het Chinese concern heeft in de afgelopen jaren al ingezet op het ‘slimmer’ maken van voertuigen door middel van zijn internettechnologie. Echter, waar de Amerikaanse concurrent Google zelf ook met autonoom rijdende auto’s experimenteert, heeft Baidu tot dusver gekozen voor samenwerkingen met autofabrikanten en andere techbedrijven. Zo werkte het tot november 2016 nog samen met het Duitse BMW. De bewuste samenwerking is echter beëindigd om de twee ‘te verschillende meningen’ hadden over de te nemen technologische marsroute voor zelfrijdende auto’s.

Drie miljard dollar

Baidu heeft in oktober vorig jaar al aangekondigd dat het zo’n 200 miljoen dollar ging stoppen in de ontwikkeling van Artificial Intelligence, Augmented Reality en Machine Deep Learning. In september 2016 had het bedrijf al een speciaal fonds van circa drie miljoen dollar in het leven geroepen voor investeringen in startups die in die technologieën actief zijn. Het zou daarbij gaan om ondernemingen die al wat verder in hun levensfase zijn (lees: al een product of dienst hebben ontwikkeld).

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail