Draadloze netwerken

Sigma Designs, een Amerikaanse producent van smart home-oplossingen, heeft onlangs zijn Z-Wave netwerktechnologie gratis opengesteld voor ontwikkelaars. Zij kunnen voortaan zelf met de broncode van de netwerkstandaard stoeien, zonder daar royalties voor te hoeven betalen. Het bedrijf hoopt zo de strijd met concurrerende technologieën – zoals Zigbee, WiFi en Bluetooth – te winnen.

Z-Wave wordt het meest gebruikt binnenshuis om allerhande IoT-apparatuur te koppelen met elkaar en uiteindelijk het internet. De technologie is zo’n tien jaar geleden voor het eerst in diverse hardware ‘opgedoken’. Op dit moment produceren fabrikanten als Fibaro, General Electric, Honeywell en Verizon apparaten gebaseerd op de Z-Wave netwerkstandaard. Sigma Design claimt dat het dusver een slordige 50 miljoen Z-Wave chipsets aan de man hebben weten te brengen.

Concurrentie

De meeste netwerktechnologieën bedoeld voor gebruik met The Internet of Things hebben een paar zaken gemeen. Allereerst is er de energieconsumptie van de benodigde hardware: die is zo laag mogelijk. Wat het ideaal maakt om apparaten tijdenlang zonder nieuwe batterijen of verse acculading aan het internet te koppelen. Het andere element dat veel van die netwerkstandaarden kenmerkt, is het feit dat het gros geen open source-karakter hebben. De bewuste technologie wordt doorgaans op strakke wijze bestuurd en beheerd door een consortium (ZigBee, WiFi, LoRa en NB-IoT, bijvoorbeeld) of het is zelfs volledig in handen van één partij (Sigfox).

 

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail