SmartSense

VrijdagmiddagVideo: 1 april in IoT-land

by Paul1 april 2016

De 1 april-grappen zijn dit jaar wat eerder opgebloeid dan officieel het geval zou moeten zijn. Zo kwam Tele2 al op 31 maart met het nieuws dat het ‘SmartSense’ voor zijn klanten beschikbaar stelde. Dit moest een app zijn waarmee mensen ‘op een veilige manier de mobiele telefoon op straat’ zouden kunnen gebruiken. Zelf melden wij op dezelfde dag dat er in Frankrijk onderzoekers geslaagd waren in het voeden van LoRa-sensoren (Low Power Long Range-netwerk voor Internet of Things-toepassingen) door middel van spanning opgewekt door gloeiwormen.

“Door een combinatie van bluetooth en Near Field Communication detecteert SmartSense wat er op je pad komt en waarschuwt vervolgens tijdig”, aldus Tele2 Nederland in zijn 31 maart/1 april-persbericht. De noodzaak voor een dergelijke app is groot, vervolgt de operator: “Verschillende studies hebben inmiddels aangetoond dat er een correlatie is tussen interessante content en smartphone-gerelateerde ongelukken op straat. Er zijn al verschillende initiatieven ontplooid om hier iets aan te doen, zoals speciale smartphone-paden en waarschuwende verkeersborden. Helaas hebben deze initiatieven niet genoeg effect. Tele2 denkt met SmartSense de oplossing in handen te hebben.”

Er werd zelfs een volledig nieuwe, imaginaire, functie in het leven geroepen bij Tele2. Zo kwam in het persbericht ene ‘Ben Walker’, Director Forward Mobile Innovation, aan het woord: “SmartSense is te vergelijken met de parkeersensor van je auto. Als je ergens te dichtbij komt, word je gewaarschuwd met licht- en geluidssignalen. Dus als je op straat loopt en de nieuwste Netflix-aflevering van Pretty Little Liars streamt, laat SmartSense je weten als je ergens tegenaan dreigt te lopen. Zo kijk je op tijd op van je scherm en kun je een stap opzij zetten”.

Videootje:

Google’s zelfrijdende fiets

Ook Google heeft zich niet onbetuigd gelaten, zij het dat de internetgigant keurig op 1 april de grap wereldkundig maakte. Het bedrijf kwam met het nieuws dat het ’s werelds eerste ‘zelfrijdende fiets’ in Nederland introduceert. “De introductie gebeurt vanuit Amsterdam, de fietsstad bij uitstek”, aldus Google in het bericht. “Nederlanders fietsen in totaal meer dan 15 miljard kilometer per jaar, bijna 900 kilometer per persoon. De zelfrijdende fiets maakt het voor iedereen mogelijk om veilig te navigeren door de stad. Daarnaast past deze aankondiging in het streven van Google om met gebruik van technologie de mobiliteit in steden te verbeteren. Om die redenen is Google uitermate trots dat een Nederlands team heeft gebouwd aan deze innovatie.”

Wat er aan leuke zaken in de zogenaamde ‘zelfrijdende fiets’ zitten? Een overzichtje van de creatieve IoT-hersenspinsels van Google:

Locatiebepaling: waar ben ik?

De fiets verwerkt zowel kaart- als sensorinformatie om te bepalen waar hij zich bevindt. De Google fiets weet op welke straat en welke rijbaan hij rijdt.

Omgeving: wat gebeurt er om me heen?

De sensoren helpen objecten nabij de fiets te detecteren zoals voertuigen en voetgangers. De software classificeert objecten gebaseerd op omvang, vorm en bewegingspatroon.

Vervolg: wat gebeurt er hierna?

De software voorspelt welke objecten om ons heen vervolgens zullen doen. Het voorspelt dat bijvoorbeeld een auto voorbij zal rijden of een voetganger over zal steken.

Acties: wat moet ik doen?

De software kiest vervolgens een veilige snelheid en een traject voor de fiets. Hij beweegt weg van de auto en vermindert vaart om voorrang te verlenen aan een voetganger.

Videootje:

Proudly powered by: qm_logo150