6G IoT

Video: Over het perspectief van 6G en wat er al met 5G kan

by Redactie IoT Journaal16 september 2021

Het bedrijfsleven, de overheid én de consument zijn nog nauwelijks echt gewend aan 5G, de opvolger van het 4G-netwerk voor draadloze communicatie. Toch dient zich de opvolger alweer stilletjes aan: 6G. Ter gerustelling: het duurt nog even voordat het zover is. Maar ondertussen wordt er door diverse partijen driftig gewerkt aan de nóg snellere versie van mobiele (data)communicatie. Zoals de Oulu universiteit in Finland, waar een heus researchcentrum voor 6G is gevestigd. De universiteit organiseerde onlangs een bijeenkomst over de opvolger van 5G. Met tal van interessante sprekers. Zoals Dr. Peter Vetter, President bij Bell Labs Core Research, Nokia. Op IoT Journaal te zien en te horen in een handzame video.

Het aardige van het opgenomen praatje van Peter Vetter is dat hij niet alleen vergezichten schetst. Hij gaat ook in op hetgeen er nu al mogelijk is met 5G. Want dat wordt weleens uit het oog verloren, zo klinkt er door in zijn verhaal. Een prima benadering, wat de redactie van IoT Journaal betreft.

Wat kan er ook alweer met 5G?

Geheel in lijn met de teneur van de presentatie van Nokia-topman Peter Vetter, nog even wat informatie over 5G. Toen 5G als opvolger van het 4G-netwerk werd geïntroduceerd, werd er steevast een aantal grote voordelen belicht. Zo werden hogere snelheden bij dataoverdracht mogelijk, was er sprake van een ultrakleine ‘lag‘, konden er grotere aantallen apparaten worden bediend én was het mogelijk om apparaten een eigen ‘virtueel stukje’ van het netwerk toe te wijzen (‘network slicing‘). Die eigenschappen maakte 5G het ideaal voor grootschalige IoT-oplossingen zoals zelfrijdende auto’s en slimme fabrieken.

Nog niet gemaximaliseerd

Anno 2021 is in Nederland de snelheid van 5G nog niet gemaximaliseerd. Op dit moment bedraagt de maximale snelheid van 5G zo’n 500 Mbit/s, nagenoeg hetzelfde als wat consumenten op een 4G-netwerk konden halen. Volgend jaar zal die downloadsnelheid naar verwachting stijgen (dankzij het het gebruik van andere frequenties) naar zo’n 1 Gbit/s.

Sleutelwoorden: ‘Meer van hetzelfde’

Wat kunt u verwachten van 6G? De sleutelwoorden zijn hier: ‘Meer van hetzelfde’. Want de maximale downloadsnelheid gaat bijvoorbeeld omhoog met zo’n 100 keer (in theorie 100 Gbit/s). Ook wordt de lag weer lager en kunnen er nóg meer apparaten op het netwerk worden aangesloten (met elk weer een eigen virtueel stukje netwerk). Een in het oog springende verandering is het gebruik van frequenties. Bij 6G wordt gebruikgemaakt van 140 GHz en 230 GHz, beide frequenties in het Terahertz-bereik (THz). Dat maakt het mogelijk om die hogere downloadsnelheden te bereiken.