State of IoT 2021 Eseye

2021 State of IoT Adoption Report: IoT zorgt voor meer winst

by Redactie IoT Journaal4 oktober 2021

Er is inmiddels al veel over geschreven – uiteraard ook door IoT Journaal: de wereldwijde Covid-19 crisis heeft er onder andere voor gezorgd dat digitalisering in een stroomversnelling is geraakt. Met de implementatie van IoT-toepassingen als één van de uitschieters. In het algemeen leveren die IoT-implementaties ook direct winst op. Dat staat te lezen in een recent rapport – gemaakt door de Britse marktonderzoeker Opinion Matters – dat door Eseye, een Amerikaanse aanbieder van IoT-beheeroplossingen, is uitgebracht. Het rapport ‘2021 State of IoT Adoption Report’ is uiteraard gratis te downloaden via IoT Journaal (34 pagina’s, 4 Mb, PDF).

Eseye liet in totaal 500 topmanagers in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten bevragen over hun kijk op IoT-toepassingen. Twee van de meest opmerkelijke resultaten van het onderzoek: 34 procent zegt dat de implementatie bijgedragen heeft tot een hogere bedrijfswinst en 32 procent stelt dat het heeft geleid tot nieuwe omzetstromen. Wij hebben het al aangestipt: de Covid-19 crisis heeft de investeringen in IoT aangejaagd. Dat is bij de ondervraagde organisatie zeer zeker het geval. Bij 27 procent van hen is het dé reden is geweest achter het versneld invoeren en uitbreiden van IoT-toepassingen. Voor 31 procent was het de aanleiding om IoT-investeringen verder op te voeren.

State of IoT 2021 Eseye grafiek 1

Toch aardig wat obstakels

Is er alleen maar gejuich te horen bij de bevraagde organisaties? Helaas niet. Bij 21 procent heeft de crisis ertoe geleid dat de IoT-investeringen ‘op pauze zijn gezet’ en voor 26 procent heeft het er zelfs voor gezorgd dat IoT-projecten zijn geannuleerd. Om maar even door te gaan met de schaduwkanten: de ondervraagde Britse en Amerikaanse topmanagers zeggen dat er bij hen wordt geworsteld om IoT-implementaties tot een goed einde te brengen. Dat is bij 77 procent van hen het geval. Gevraagd naar de reden daarvoor, zegt 39 procent dat security-problemen de oorzaak zijn. Bij 35 procent gaat het met name om het goed integreren van IoT-hardware in de toepassing. Eenzelfde percentage wijt het weer aan de draadloze connectiviteit die voor IoT-toepassingen moet worden ingezet.