IoT toegepast in Brabantse coöperatieve waterkrachtcentrale

by Paul18 februari 2016

Wat gebeurt er als The Internet of Things, mobiele apps en een lokaal burgerinitiatief bij elkaar komen? Dan heb je zomaar een in potentie mooi project. Dat lijkt in ieder geval zo te zijn in de Noord-Brabantse gemeente Sint-Michielsgestel. Daar komt op initiatief van een aantal burgers een heuse coöperatieve waterkrachtcentrale waarbij IoT een grote rol gaat spelen.

De waterkrachtcentrale moet in de rivier De Dommel komen bij de stuw nabij de gemeente Sint-Michielsgestel. De locatie is niet zomaar gekozen: bij de stuw valt jaarlijks zo’n 250 miljard liter water krap 1,80 meter naar beneden. Het neervallende water zorgt ervoor dat de turbine gaat draaien en deze draaiende beweging wordt weer omgezet in elektrische stroom. De energie die hierbij vrijkomt kan volgens de berekeningen van de initiatiefnemers meer dan 170 huishoudens in de regio voorzien van groene (of in dit geval: blauwe) elektriciteit.

Het is de droom van Bram en Jan Taks die in 2011 op het idee kwamen om met behulp van een te bouwen waterkrachtcentrale in de rivier De Dommel energie op te wekken.Volgens hen kreeg het idee ‘al snel veel bijval en concrete steun van onder meer de gemeente Sint-Michielsgestel en het waterschap De Dommel, die onder meer zorg droegen voor de benodigde vergunningen’. Daarna volgende andere organisaties zoals Het Groene Woud, het Brabants Landschap en de gemeenten Boxtel en Vught. Inmiddels zijn alle vergunningen binnen en staan de ontwerpen keurig op papier. Nu nog het geld, maar ook dat lijkt goed te komen. Op 11 februari dit jaar heeft het duo bekendgemaakt dat het 350.000 euro heeft weten op te halen in een eerste financieringsronde. Een tweede ronde moet – onder andere via crowd funding – de ontbrekende 400.000 euro opleveren.

En ondertussen werken diverse organisaties voor weinig of niets mee om het droom van de heren te helpen verwezenlijken. Zoals het ICT-adviesbureau The Next View uit Den Bosch. Suzanne van den Bergh, online marketeer bij het bureau, vertelt in een blog dat haar bedrijf een app ontwikkelde die Internet of Things en mobile apps technologie combineert, waarmee de coöperatie in staat wordt gesteld om ‘real-time inzicht te krijgen in de status en opbrengst van zijn waterkrachtcentrale’.

Proudly powered by: qm_logo150