ABI Research Trends IoT 5G 2020

“54 Trends om naar uit te kijken in 2020: van 5G tot het slimme huis”

by Redactie IoT Journaal17 december 2019

De redactie van IoTJournaal had onlangs de eerste trendsvoorspelling voor 2020 (en verder) al binnen zien komen. De eerste uit een traditioneel aanzwellend rijtje. En nu hebben wij de de tweede binnen die het publiceren waard is. Het Amerikaanse advies- en marktonderzoeksbureau ABI Research is de auteur van het bewuste rapport. Met speciale aandacht voor 5G en het slimme huis. Onder de door ABI Research beschreven 54 trends bevinden zich overigens niet alleen zaken waarvan het bureau denkt dat zij volgend jaar zullen doorbreken. Er zitten ook voorspellingen bij over trends die juist niet zullen doorbreken in 2020. Negentien stuks, om precies te zijn.Het gehele trendsrapport is gratis via IoTJournaal te downloaden (36 pagina’s, 3,1 Mb, PDF).

ABI Research heeft 2020 alvast tot het jaar van de doorbraak van 5G gebombardeerd. Consumenten en organisaties in Nederland moeten er nog een half jaartje op wachten, maar elders in de wereld wordt er al volop gebruik gemaakt van de eerste commerciële 5G-netwerken. Deze opvolger van het huidige 4G-netwerk voor draadloze communicatie biedt dan ‘alleen maar’ sneller up- en downloaden via de smartphone. Het wordt bijvoorbeeld gezien als de gedroomde netwerkinfrastructuur voor grote en complexe IoT-oplossingen zoals zelfrijdende auto’s en slimme fabrieken. En 5G-netwerken komen ook binnen handbereik van organisaties die hun eigen, privé netwerk op bijvoorbeeld fabrieksterreinen willen hebben. Juist om zaken als complexe Industrial Internet of Things-applicaties volledig in eigen beheer te houden. Dat betekent, aldus ABI Research, zowel een kans als een risico voor operators. Een kans omdat organisaties doorgaans niet de kennis (of de tijd) hebben om zich bezig te houden met de installatie en het beheer van een dergelijke mobiele netwerkinfrastructuur. Dat kan de operator weer voor de rekening nemen. Mits hij daarvoor toegerust is én het bijbehorende operationele model in huis heeft. En met dat laatste is tegelijkertijd het risico benoemd (nog los van de misgelopen omzet omdat er in dit geval geen 5G-abonnementen bij hem worden afgesloten).

Slimme huizen en steden

Een andere trendsgroep concentreert zich rond het slimme huis, volgens ABI Research. Om maar met de eerste ‘Gaat Echt Niet Gebeuren In 2020′-trend (nummertje 46 om precies te zijn) te beginnen: leveranciers Amazon en Google gaan de beveiliging van hun producten voor ’t slimme huis nog steeds niet op orde hebben. In de categorie ‘Dit Gaat Echt Gebeuren In 2020’:  de complexiteit van connectiviteit in het slimme huis blijft volgend jaar gewoon bestaan. Het zal nog steeds een mengelmoes van ZigBee, Z-Wave, WiFI en Bluetooth zijn. Om het nog wat ingewikkelder te maken, voorziet ABI Research dat er een connectiviteitsstandaard bij zal komen: Thread. Met dank aan Google die Thread aardig zal gaan lopen promoten. Technologische complexiteit en keuzestress op dat gebied blijven in 2020 ook onverminderd grote struikelblokken bij de slimme steden, aldus het bureau. Het blijft lastig voor gemeentebesturen om een keuze te maken uit de verschillende standaarden. Laat staan om ze een plek te geven in een kloppende slimme stad-strategie voor de langere termijn. Die keuzestress uit zich ook in het vinden van de juiste marktpartijen die zich als technologiepartner opstellen in plaats van als een ‘simpele leverancier’. Nu we het toch over keuzestress hebben: ABI Research voorspelt dat in 2020 de markt voor IoT-platformen ongewijzigd talrijk zal blijven. Sterker nog: er zullen naar alle waarschijnlijkheid meer van gaan komen. De redactie van IoTJournaal doet er voor u nog zelf een voorspelling bij: ook volgend jaar blijven wij u over de diverse platformen informeren. Om zo de keuzestress hopelijk wat te verminderen.