KPN implementeert LoRa in 2016

by Redactie IoT Journaal5 januari 2016

KPN gaat in 2016 LoRa introduceren. Met deze nieuwe technologie wordt het mogelijk om diverse M2M-toepassingen die maar weinig data gebruiken, laagfrequent te verbinden met internet. De operator geeft daarbij voorbeelden als flexibele straatverlichting, waarbij lantarenpalen realtime, op afstand aan- en uitgezet kunnen worden. Naast de introductie van LoRa is KPN voornemens om deel te nemen aan de LoRa Alliance.

De introductie van LoRa en de voorgenomen deelname aan de LoRa Alliance is een belangrijke factor om de ontwikkelingen van Internet of Things (inter)nationaal te versnellen. LoRa staat voor Long Range en maakt het mogelijk om miljoenen apparaten die zeer weinig stroom en data gebruiken, kostenefficiënt te verbinden met internet. Organisaties kunnen hiermee mogelijk hun dienstverlening en bedrijfsprocessen verbeteren, kosten verlagen of nieuwe verdienmodellen ontwikkelen.

KPN levert al vijf jaar Machine-2-Machine connectiviteit (M2M) over de eigen mobiele 2G-, 3G- en 4G- netwerken. Denk hierbij aan mobiele betaalautomaten op een terras of connectiviteit in auto’s. Verschillende andere toepassingen hebben maar af en toe een korte verbinding met internet nodig, waarbij weinig data wordt gebruikt. Apparaten die via LoRa hun gegevens versturen, kunnen tot tien jaar op een AA-batterij werken.

KPN is voornemens om zich aan te sluiten bij de LoRa Alliance. Deze club gaat maart dit jaar officieel van start en heeft als doel de ontwikkeling van een mondiale standaard voor Low Power Wide Area Networks. Achter de LoRA Alliance zitten, naast KPN, ook operators als Bouygues Telecom (Frankrijk), SingTel, Swisscom, Proximus, en Fastnet (onderdeel van South Africa Telecom). Andere deelnemers zijn toeleveranciers binnen het IoT-ecosysteem: IBM, Sagemcom, Kerlink, Actility, IMST, Eolane en Microchip.