KPN 5G Video IoT

5G in beeld: Zo laten Nederlandse operators publiek aan 5G ‘ruiken’

by Redactie IoT Journaal3 maart 2020

Ergens dit jaar moet 5G, de snellere opvolger van het huidige 4G-netwerk voor mobiele (data)communicatie ook in Nederland beschikbaar worden voor consumenten en bedrijfsleven. De belofte van 5G? Het biedt meer dan ‘alleen maar’ sneller up- en downloaden via de smartphone of tabletcomputer. Het wordt bijvoorbeeld gezien als dé netwerkinfrastructuur voor grote en complexe IoT-oplossingen zoals zelfrijdende auto’s en slimme fabrieken. De diverse Nederlandse operators met een eigen 5G-netwerk zijn inmiddels volop bezig met het ‘teasen’ van de snelle mobiele communicatiemogelijkheden. Bijvoorbeeld in promofilmpjes.

Van KPN tot VodafoneZiggo tot T-Mobile: alle hebben inmiddels wel één of meerdere wervende video’s online staan waarin de deugden van hun respectievelijke 5G-netwerk worden belicht. KPN heeft bijvoorbeeld op 2 maart jongstleden aangekondigd dat consumenten en zakelijke gebruikers in het Rotterdamse Alexandrium-winkelcentrum 5G zelf kunnen ‘ervaren’ in een KPN XL-winkel. Hoe dat in zijn werk gaat? Op een smartphone met twee schermen van de Zuid-Koreaanse LG (de V60) is een zij-aan-zij vergelijking te maken tussen de snelheid van 4G en 5G. Daarvoor leent zich zo’n mobiele telefoon met twee schermen nogal goed. Het filmpje willen wij u uiteraard niet onthouden. Even door de ‘Wij van WC-eend bevelen WC-eend aan’-toonzetting van de video heen kijken, en u krijgt een aardige indruk van wat 5G aan verbeteringen brengt.

[Tekst gaat door onder de video]

VodafoneZiggo en de zakelijke markt

Operator VodafoneZiggo heeft ten tijde van het schrijven van dit bericht nog geen testwinkelfaciliteit (Scrabble!) geopend. Wel is het bedrijf actief met een testcentrum bedoeld voor ‘bedrijven, startups, overheden en studenten’. In de bewuste 5G HUB in Eindhoven mogen de verschillende doelgroepen lekker stoeien met 5G. Het wervende filmpje dat wij u voorschotelen, draait om de opening van de 5G HUB en wat de zakelijke markt ervan mag verwachten.

[Tekst gaat door onder de video]

T-Mobile laat snelheid zien

Hekkensluiter in dit beknopte overzicht is operator T-Mobile. Het heeft zo’n zeven maanden geleden een test uitgevoerd met een smartphone van fabrikant OPPO op het eigen 5G-netwerk (weliswaar een proefopstelling). Daarvan is weer een kort filmpje van gemaakt. Eerlijk gezegd, is het een weinig spannende video: twee telefoons in beeld die een snelheidstest uitvoeren op respectievelijk het 4G- en 5G-netwerk. Maar het geeft op zijn minst een indicatie van de snelheidswinst die u mag verwachten van de nieuwe standaard voor mobiele communicatie.