5G netwerk

“5G-netwerken komen pas vanaf 2023 in beeld voor IoT-toepassingen”

by Redactie IoT Journaal17 mei 2019

In 2020 komt wereldwijd de ingebruikname van commerciële 5G-netwerken een beetje op gang. Het zal dan echter nog een jaar of drie duren voordat er op grotere schaal 5G-compatible hardware op de markt te krijgen is. Dat voorspelt het in Internet of Things gespecialiseerde Zweedse marktonderzoeksbureau Berg Insights in een recent rapport. Het bureau concludeert tevens dat de mondiale groei van IoT-connecties via ‘reguliere’ draadloze netwerken (al dan niet IoT-specifiek) ondertussen onverdroten door gaat: in 2018 waren het er circa 1,2 mljard stuks.

“5G wordt geen directe hit als het gaat om IoT-verbindingen”, meent Tobias Ryberg, Principal Analyst bij Berg Insights en auteur van het rapport over 5G-adoptie voor Internet of Things-toepassingen. “De eerste paar jaar zal 5G met name dienst doen als snellere vervanging van 4G-netwerkinfrastructuur, waarbij het accent ligt op betere netwerkprestaties en hogere doorvoersnelheden van data. Dat is echter slechts relevant voor een relatief klein deel van de IoT-toepassingen, zoals de connected car, ‘domme’ IP-beveligingscamera’s en sommige industriële IoT-oplossingen.” Ryberg voorziet dat 5G pas echt interessant wordt voor Internet of Things-oplossingen als operators zogenoemde ‘massive machine type communication’-mogelijkheden (mMTC) in hun netwerken implementeren. In zijn rapport geeft de marktonderzoeker er een voorbeeld van: “Denk aan bijvoorbeeld een instantie als Homeland Security in de Verenigde Staten. Die zou de mMTC-mogelijkheden van 5G kunnen toepassen om op grote schaal slimme, met Artificial Intelligence uitgeruste, IP-videocamera’s te koppelen. Waarmee volledige steden of grote stukken van een landsgrens zonder technologische problemen zijn te bewaken.  Of dat ethisch verantwoord is? Dat is een andere vraag. Technologisch gezien, zou het in ieder geval mogelijk zijn.”

China neemt koppositie in

In een ander rapport over IoT-verbindingen meldt Berg Insight dat eind 2018  er wereldwijd circa 1,2 miljard IoT-verbindingen actief waren. Het grootste aantal daarvan – 63 procent – was in China te vinden, aldus het bureau. Tobias Ryberg:“China past IoT-technologie toe op een ongekend grote schaal. Dergelijke toepassingen zijn in 2018 met 124 procent gegroeid ten opzichte van het jaar daarvoor. Wij schatten in dat er in China eind 2018 767 miljoen IoT-connecties waren. Daarmee heeft het land Europa en Noord-Amerika ver achter zich gelaten. Je praat in China inmiddels over 54,7 IoT-verbindingen op elke honderd inwoners.” De Chinese overheid is de drijvende kracht achter de stevige groei, aldus Ryberg. “Het is allereerst zelf een grootgebruiker van IoT-toepassingen, bijvoorbeeld om de grote steden leefbaarder te maken voor de inwoners. Daarnaast moedigt de overheid het bedrijfsleven actief aan om dergelijke oplossingen te implementeren.” De marktonderzoeker signaleert tevens dat het massale gebruik van IoT-toepassingen in China hand in hand gaat met een fikse daling van de gemiddelde maandelijkse omzet per IoT-connectie (ARPU). Daar waar in Europa operators op een gemiddelde ARPU van 0,70 euro kunnen bogen, is dat in China slechts 0,20 euro. Desondanks mogen operators niet mopperen, zegt Berg Insight: zij wisten in 2018 wereldwijd een totale IoT-omzet van circa 6,7 miljard euro te behalen, een stijging met 19 procent ten opzichte van 2017. Het aantal IoT-connecties zal, aldus het bureau, in 2023 op zo’n 9 miljard stuks uit gaan komen.