5G Rapport PWC IoT

‘5G-toepassingen voegen in 2030 zo’n 330 miljard dollar toe aan mondiaal GDP’

by Redactie IoT Journaal15 september 2021

Al meer dan een jaar kunnen bedrijven en consumenten in Nederland gebruikmaken van 5G, de snelle standaard voor mobiele (data)communicatie. Volgens de operators is het bijna een wondermiddel voor alle innovatie in de wereld. Dus niet alleen maar een snellere manier om filmpjes op een mobiele telefoon te bekijken. Nee, het moet zaken als slimme fabrieken en zelfrijdende auto’s facilieren. Dat vindt het accountants- en adviesbureau PwC ook. Het heeft in kaart gebracht wat 5G nou eigenlijk voor impact heeft op de mondiale economie. Dat staat te lezen in hun rapport ‘The Global Impact of 5G – Powering your Tomorrow’, uiteraard gratis te downloaden via IoT Journaal (22 pagina’s, 4,35 Mb, PDF).

Even wat cijfers uit het rapport van PWC om wat perspectief te krijgen op de impact van 5G op de wereldeconomie. 5G-toepassingen zullen in 2030 zo’n 330 miljard dollar toevoegen aan het mondiale Gross Domestic Product (GDP, in het Nederlands: Bruto Nationaal Product of Bruto Binnenlands Product). Ter vergelijking: in 2020 bedroeg dat nog ‘slechts’ 46 miljard euro. Helaas heeft PWC niet gekeken naar de specifieke Nederlandse situatie, maar het heeft wel Duitsland in zijn rapport meegenomen. De Oosterburen mochten vorig jaar 2 miljard dollar GDP-waarde op het conto van 5G-toepassingen schrijven. Over negen jaar zal dat zijn gestegen naar 65 miljard.

Productiviteitsstijging

Volgens PWC zit de toegevoegde GDP-waarde van 5G-toepassingen ‘m met name in de productiviteitsstijging die dergelijke applicaties teweeg brengen in diverse sectoren: van de gezondheidszorg tot en met de energievoorziening. Overigens heeft PWC zich nog wat extra moeite getroost om het een en ander visueel aantrekkelijk te maken. Buiten het rapport om, wel te verstaan. Op de website van het bureau kunt u zelf aan de knoppen zitten om de onderzoeksresultaten te visualiseren.