5G Smartphone Nieuws

5G-Update: De grootste testsite & de eerste smartphone

door Redactie IoT Journaal6 augustus 2018

5G houdt de gemoederen steeds meer bezig. De snellere opvolger van het huidige 4G-netwerk voor draadloze communicatie – en dé faciliterende technologie voor de zelfrijdende auto – staat al aardig in de steigers. Vandaar dat IoTJournaal antwoord geeft op prangende vragen zoals: ‘Waar staat ‘s werelds grootste testsite voor 5G-oplossingen?’ en ‘Wie komt er met de eerste 5G-smartphone?’.

Om maar met de grootste 5G-testsite te beginnen: die staat niet in het Groningse Loppersum, maar in het Britse Graafschap Surrey. Om precies te zijn, gaat het om de University of Surrey’s 5G Innovation Centre. Daar hebben de 170 onderzoekers die in het Centre werken 4 vierkante kilometer ingericht (zowel binnen- als  buitenshuis) als levend laboratorium voor 5G-toepassingen. De testinrichting heeft een capaciteit voor 1 miljoen gebruikers (connecties) tegelijkertijd. Het 5G Innovation Centre is overigens alweer zo’n drie jaar oud.

Dat de Britten een dergelijke proeftuin hebben ingericht, is geen toeval. Het past namelijk keurig in het streven van de overheid om van Groot-Brittannië ‘een leider op het gebied van 5G’ te maken. Het Britse ministerie van Digitaal, Cultuur, Media en Sport, heeft er tot dusver een aardig aantal miljoenen ponden in gestopt. In totaal is er – ook door andere overheidsinstanties – tot op vandaag circa 70 miljoen pond naar toe gegaan.

Eerste smartphone

Een nieuw netwerk voor draadloze communicatie is leuk. Maar zonder apparatuur die er gebruik van maakt, is 5G niet meer dan een wel zeer kostbaar speeltje. Gelukkig brengt de Amerikaanse fabrikant Motorola daar verandering in. Althans: het bedrijf claimt dat het ‘binnenkort’ een optionele 5G-module uit gaat brengen voor zijn Moto z³ smartphone. Wanneer dat zal zijn en hoeveel de optie moet kosten? Daarover hult Motorola zich in stilzwijgen. In ieder geval is duidelijk dat de Amerikaanse operator Verizon de exclusieve primeur krijgt van de 5G-module. Voor wie nieuwsgierig is naar hoe dat allemaal werkt: Motorola heeft er al een video aan gewijd.

 

twittergoogle_pluslinkedinmailtwittergoogle_pluslinkedinmail