Huawei 5G

5G Update: Europese operators reageren op security-perikelen Huawei en ZTE

by Redactie IoT Journaal1 februari 2019

De redactie van IoTJournaal selecteert voor u het belangrijkste of meest opmerkelijke 5G-nieuws. Waarom eigenlijk? Deze snellere opvolger van het huidige 4G-netwerk voor draadloze communicatie, heeft een mogelijk grote impact op zowel consumenten als organisaties. Want 5G is meer dan ‘alleen maar’ een snellere manier om mobiele data van A naar B te krijgen. Het wordt bijvoorbeeld gezien als hét hulpmiddel om grote en complexe IoT-oplossingen zoals zelfrijdende auto’s en slimme fabrieken te faciliteren. In deze editie: Operators over de security-perikelen rond Huawei en ZTE.

“Baseer je op feiten in de discussie over mogelijke beveiligingsproblemen in Chinese hard- en software voor netwerken.” Die recente oproep komt van Nick Read, de CEO van de Britse telecomgigant Vodafone. Hij reageerde op de opgelaaide controverse rond de Chinese techreuzen Huawei en ZTE. De Verenigde Staten zijn het eerst gekomen met maatregelen tegen de Chinese opmars in de telecomwereld. Reden hiervoor is de zorg dat er zogenoemde ‘achterdeurtjes’ zouden kunnen zitten in de hard- en software van de bewuste fabrikanten. Hierdoor zou een vreemde mogendheid (lees: de Chinese overheid) toegang kunnen krijgen tot cruciale telecomnetwerken. Het Amerikaanse voorbeeld is inmiddels door andere landen gevolgd. Zo hebben de Australische en Nieuw-Zeelandse regeringen laten weten dat de spullen van Huawei en ZTE niet mogen worden gebruikt voor de bouw van 5G-netwerken in hun landen. De Duitse en Noorse overheden delibereren eveneens over een mogelijk verbod op het gebruik van Huawei-producten in nog aan te leggen 5G-netwerkinfrastructuur. In Nederland heeft de regering in november 2018 laten weten dat het een onderzoek instelt naar het beheer van netwerkinfrastructuur door buitenlandse bedrijven, tot dusver zijn er echter nog bevindingen naar buiten gebracht.

“Kijk naar de feiten”

Vodafone-topman Nick Read kan wel hebben opgeroepen om naar de feiten te kijken in de kwestie Huawei/ZTE: bijna tegelijkertijd heeft zijn bedrijf laten weten dat het voorlopig even geen Chinese spullenboel aanschaft voor gebruik in de kern van zijn mobiele netwerkinfrastructuur. Voor het radiogedeelte blijft Vodafone nog wel een beroep doen op Huawei. Het Vodafone-voorbeeld is inmiddels gevolgd door de Britse branchegenoot British Telecom. In Duitsland heeft operator Deutsche Telekom zich publiekelijk uitgesproken tegen een eventueel verbod op het gebruik van Chinese hard- en software in de nog uit te rollen 5G-netwerken. Het bedrijf pleit voor de invoering van een speciaal certificatieproces dat zich toespitst op de security-aspecten van 5G-hard- en software. Daarmee hoopt DT de zorgen rond ‘achterdeurtjes’ in Chinese netwerkapparatuur te adresseren.

“Kom gerust langs”

De bezorgdheid van overheden over de mogelijke security-zwakheden in Chinese spullenboel heeft de bewuste fabrikanten niet onberoerd gelaten. Huawei, dat een marktaandeel van circa 35 procent heeft in het West-Europese telecommunicatiesegment, heeft onlangs operators en overheidsvertegenwoordigers uitgenodigd om zelf een kijkje te komen nemen in hun Chinese 5G-ontwikkellabs. Ook heeft de concernleiding zijn criticasters opgeroepen om met ‘harde bewijzen te komen’ over de vermeende achterdeurtjes. Huawei is op dit moment wereldwijd bij zo’n 26 5G-projecten betrokken. Daarmee ligt het voor op de concurrentie. In Nederland worden zijn spullen eveneens gebruikt bij 5G-proefprojecten. Daarnaast beheert Huawei ook de mobiele netwerkinfrastructuur van operator T-Mobile Nederland. Het Chinese bedrijf is tevens actief in de productie van smartphones. Het exploiteert daarnaast diverse cloudplatforms, waaronder het OceanConnect IoT Platform voor het koppelen en beheren van IoT-hardware.