Vodafone 5G-ready IoT

5G Update: Operators in Nederland maken zich op voor 5G

by Redactie IoT Journaal12 februari 2020

Wij schrijven februari 2020. Het wachten is in Nederland op de komst van commercieel verkrijgbare 5G-abonnementen voor consumenten en bedrijven. Het is nog even de vraag wanneer dat realiteit zal zijn. Maar dat ‘t er dit jaar komt, is wel zeker. Met meer dan ‘alleen maar’ sneller up- en downloaden via de smartphone. Het is bijvoorbeeld de gedroomde netwerkinfrastructuur voor grote en complexe IoT-oplossingen zoals zelfrijdende auto’s en slimme fabrieken. Vandaar dat IoTJournaal u op (on)gezette tijden de belangrijkste en meest opmerkelijke nieuwtjes over de nieuwe mobiele standaard brengt. In deze editie: de laatste stand van zaken in Nederland.

Operator Vodafone heeft vandaag, 12 februari, met een officieel persbericht laten weten dat het begin maart dit jaar start met de verkoop van ‘5G-ready abonnementen voor consumenten en zakelijke klanten’. Voordat u een gat in de lucht springt: ‘5G-ready’ betekent letterlijk ‘klaar voor de komst van 5G’. Met andere woorden: Vodafone introduceert nog niet de snellere opvolger van 4G. Het is domweg een belofte dat 4G wordt uitgeruild voor diens snellere opvolger zodra het netwerk er klaar voor is. Bestaande Vodafone-klanten met een Red (Pro) krijgen te zijner tijd ‘zonder bijbetaling’ toegang tot het 5G-netwerk. Da’s prettig, maar zonder compatibele smartphone is dat niet zo verschrikkelijk nuttig. Daarom heeft de operator vandaag ook gelijk maar een 5G-toestel in zijn portfolio opgenomen: de recentelijk geïntroduceerde Samsung S20 (in drie varianten).

‘Later dit jaar’

Blijft onverlet dat Vodafone nog geen exacte introductiedatum van zijn 5G-aanbod in Nederland bekend wil maken. De operator spreekt van ‘later dit jaar’. Wij citeren het persbericht:

“Vodafone wil 5G zo snel als mogelijk introduceren voor zijn klanten, maar kan in deze fase nog geen concrete mededelingen doen over de timing van de lancering. Naast de genoemde voorbereidingen in het netwerk, spelen hierbij ook andere factoren een rol. Zo is bijvoorbeeld de beschikbaarheid van spectrum cruciaal. In de loop van dit jaar zullen de 700, 1400 en 2100 megahertz frequentiebanden geveild worden en pas vanaf 2022 zijn de 3,5 gigahertz frequenties te gebruiken. Dit laatste houdt verband met de aangekondigde verplaatsing van het afluisterstation in het Friese Burum dat gebruik maakt van deze 3,5 gigahertz frequenties.”

Ondernemingen die alvast willen experimenteren met 5G van Vodafone, moeten tot de introductie terugvallen op een recentelijk door de operator geopende 5G Hub in Eindhoven.

En T-Mobile dan?

Vodafone is niet de eerste operator die in Nederland ‘5G-ready abonnementen’ introduceert. Dat wapenfeit komt voor rekening van concurrent T-Mobile. Dat bedrijf kwam op 17 januari dit jaar al met een persbericht waarin het een ‘Unlimited 5G ready’-abonnement aankondigde à 37,50 euro per maand. De operator stelde destijds ook dat de klantenkring dan ook bij T-Mobile een 5G-compatibele smartphone zou kunnen afnemen. T-Mobile heeft, voorafgaand aan de fusie met concurrent Tele2 Nederland, beloofd dat het de eerste zou zijn met ‘landelijk 5G’. Wanneer dat dan is? Daar wordt ook door deze operator niets concreets over gezegd. Het bedrijf wil alleen kwijt dat het ‘op schema ligt om als eerste in Nederland een landelijk dekkend 5G netwerk uit te rollen’.

Hoe zit het met KPN?

Nederland telt tegenwoordig drie operators met eigen netwerkinfrastructuur. Nummer drie (niet in marktaandeel, overigens) is KPN. Het bedrijf is nog wat schimmig over eventuele ‘5G-ready abonnementen’. Het beperkt zich tot de opmerking dat ‘zodra 5G beschikbaar is in Nederland, zijn onze abonnementen dat ook’. Ook wil het niet zeggen wanneer het precies zijn 5G-netwerk activeert. Wel heeft het eind november, bij monde van CEO Joost Farwerck tijdens een telecomcongres, de verwachtingen over zijn initiële 5G-aanbod proberen te temperen: “Alhoewel 5G vanaf 2020 in Nederland beschikbaar zal komen, dient de belangrijkste frequentieband voor 5G, de 3.5GHz band, zich pas naar verwachting vanaf 2022 aan. De overgang van 4G naar 5G zal zeker voor de gewone gebruiker een stapsgewijze evolutie zijn. Voor de zakelijke markt echter zal 5G vanaf 2020 direct toegevoegde waarde gaan leveren en vergaande digitalisering mogelijk maken.” Ook KPN is al een tijdje bezig met ‘t testen van 5G, al dan niet in samenwerking met het bedrijfsleven, stelde Farwerck destijds. Het bedrijf belooft in ieder geval dat ‘t in 2020 ‘5G netwerkbijeenkomsten‘ organiseert voor het bedrijfsleven. Doel daarvan is de zakelijke markt alvast op te warmen voor de snellere opvolger van 4g.