5G Sprint Nokia

5G Update: Van de eerste 5G smart city tot ‘s werelds ‘eerste’ 5G-telefoontjes

by Redactie IoT Journaal23 januari 2019

Het nieuws over de komst van 5G, de snellere opvolger van het huidige 4G-netwerk voor draadloze communicatie, komt aardig op gang. Niet zo vreemd, aangezien het een behoorlijke invloed kan hebben op consumenten en organisaties. Want 5G is meer dan ‘alleen maar’ een snellere manier om mobiele data van A naar B te krijgen. Het wordt bijvoorbeeld gezien als hét hulpmiddel om grote en complexe IoT-oplossingen zoals zelfrijdende auto’s en slimme fabrieken te faciliteren. Daarom maakt IoTJournaal  op (on)gezette tijden voor u een selectie van de belangrijkste 5G-nieuwtjes. In deze editie: Van de eerste 5G smart city tot ‘s werelds eerste 5G-telefoontje

In de Verenigde Staten zijn diverse operators druk bezig met het uitrollen en in gebruik nemen van 5G-netwerken, al is het tot dusver beperkt gebleven tot 5G als vervanging van ‘vaste’ internettoegang. Pure noodzaak, aangezien er nog geen groot aanbod is van smartphones of tablet computers die de nieuwe standaard ondersteunen. Daarentegen zijn er al wel plukjes hardware beschikbaar voor 5G-datacommunicatie voor overige doeleinden. Eén van de operators die daar gebruik van maakt, is Sprint. Het bedrijf heeft aangekondigd dat het in de Amerikaanse stad Greenville (South Carolina) diverse op 5G-gebaseerde smart city-oplossingen gaat uitrollen. Hiervoor werkt het samen in een ecosysteem met bedrijven als het Zuid-Koreaanse LG deelnemen. Het een en ander heeft nog ‘t karakter van een proefproject, iets waar het relatief kleine Greenville (67,5 vierkante kilometers groot) zich goed voor leent. Sprint is nog een beetje vaag over de concrete projecten, maar verwacht in ieder geval 5G als platform voor IoT-toepassingen als slim, zelfrijdend, openbaar vervoer.

Vodafone en O2 trekken samen op

Groot-Brittannië mag misschien in beslag worden genomen door de Brexit-perikelen, maar het weerhoudt de Britse operators er niet van om hun 5G-uitrol door te laten gaan. Zo heeft Vodafone een overeenkomst met branchegenoot O2 getekend voor het delen van elkaars netwerkinfrastructuur. Daarmee wil het duo de snelheid van het opleveren van 5G-diensten opvoeren én de kosten voor het bouwen van de benodigde infrastructuur binnen de perken houden. De twee operators laten weten dat zij tegelijkertijd saampjes hun bestaande glasvezelnetwerken in Groot-Brittannië gaan opwaarderen om zo de verwachte data-explosie door 5G de baas te kunnen zijn.

Allebei de eerste!

Ergens de eerste in zijn, is kennelijk een aantrekkelijk wapenfeit. En dat zorgt ervoor dat de redactie van IoTJournaal plotseling twee mailtjes krijgt van een en dezelfde ‘first’. Uit China komt het bericht dat netwerk- en telefoonfabrikant ZTE en operator China Unicom het eerste 5G-telefoongesprek mogelijk hebben gemaakt. Daarvoor is een prototype van een door ZTE ontwikkeld smartphone-prototype gebruikt. Plaats van handeling was een 5G-lab in de stad Shenzhen. Min of meer tegelijkertijd heeft de Amerikaanse operator Sprint bij ons aan de bel getrokken met…’s werelds eerste 5G-telefoongesprek. Tja. De operator heeft zijn ‘first’ weten te bewerkstelligen met hulp van de Finse netwerkproducent Nokia en de chipmaker Qualcomm.