5G fieldlab T-Mobile Nederland Den Haag IoT

5G Update: Van de eerste vergelijkende snelheidstest tot een Haagse proeftuin

by Redactie IoT Journaal20 september 2019

Nog maar ruim een half jaartje en dan is het zover: dan kan Nederland gebruik gaan maken van 5G. De opvolger van het huidige 4G-netwerk voor draadloze communicatie heeft ook de nodige implicaties voor andere zaken dan ‘alleen maar’ sneller up- en downloaden via de smartphone. Het wordt bijvoorbeeld gezien als hét hulpmiddel om grote en complexe IoT-oplossingen zoals zelfrijdende auto’s en slimme fabrieken te faciliteren. Vandaar dat IoTJournaal u op (on)gezette tijden de belangrijkste en meest opmerkelijke nieuwtjes over de nieuwe mobiele standaard brengt. In deze editie: van de eerste vergelijkende praktijktest van 5G tot een testlab in Den Haag.

Het lijkt misschien (letterlijk) nog wat ver weg, maar toch is het Britse marktonderzoeks- en adviesbureau OpenSignal (gespecialiseerd in mobiele datacommunicatie) erin geslaagd om een vergelijking te maken van de downloadsnelheden die 5G-gebruikers in de praktijk ondervinden. De OpenSignal-onderzoekers hebben in de periode 1 april – 30 juni 2019 gekeken naar zeven landen waar 5G al commercieel wordt aangeboden door operators: Australië, Groot-Brittannië, Italië, Spanje, de Verenigde Arabische Emiraten, de Verenigde Staten, Zuid-Korea en Zwitserland. Om de resultaten kort samen te vatten: de consumenten in de VS zijn op dit moment het beste af. Zij krijgen met 5G zo’n 2,7  keer hogere downloadsnelheden dan wat zij met 4G konden bereiken. Zwitserland en Zuid-Korea staan respectievelijk op nummer twee en drie. Helemaal onderaan bungelt Groot-Brittannië. Een saillant detail: gebruikers in Australië zijn nu nog sneller af met het ‘oude 4G’.

5G Vergelijkingstest OpenSignal

Connected ambulances komen eraan

Nog deze maand start in Groot-Brittannië een proef met ambulances die met 5G-connectiviteit worden uitgerust. Het is een initiatief van de Britse National Health Service (het door de overheid gefinancierde gezondheidszorgstelsel), de Zuid-Koreaanse techfabrikant Samsung en operator O2 (een dochter van het Spaanse Telefónica). De bedoeling is om ambulancepersoneel in staat te stellen onderweg medische data van een patiënt naar een ziekenhuis te sturen. Ook wordt er geëxperimenteerd met videoconferencing als middel ruggespraak te houden met zorgverleners op afstand. De datacommunicatie verloopt daarbij via een 5G-netwerk. Voor het softwaregedeelte wordt gebruik gemaakt van oplossingen uit de koker van de startup Visionable, een bedrijfje waarin door Telefónica is geïnvesteerd. De test wordt op een speciaal, afgesloten, terrein in de graafschap Bedfordshire uitgevoerd. O2 gebruikt de bewuste test site al voor andere proeven met connected voertuigen.

Ondertussen in Den Haag

In het Haagse hoofdkantoor van operator T-Mobile Nederland is ondertussen een zogenoemd ‘5G Field Lab’ geopend. Daarin zal volgens de telecommer volop kunnen worden geëxperimenteerd met op 5G gebaseerde toepassingen. Naar verluidt, volgen ‘op termijn’ nog twee andere van dergelijke Field Labs, respectievelijk in Scheveningen en bij The Hague Tech, een high tech verzamelplaats voor (veelal startende) bedrijfjes. In de officiële reactie van de Haagse wethouder Saskia Bruines op de start van het Field Lab klinkt nog wel enige zorg voor eventuele negatieve effecten van de 5G-netwerkinfrastructuur op de omgeving: “In het Field Lab bij T-Mobile kunnen innovatieve ideeën met 5G in een vroeg stadium worden uitgetest. Hierbij hebben we nadrukkelijk oog voor maatschappelijke zaken zoals privacy en gezondheid. Met T-Mobile hebben we afgesproken dat bij proeven goed gecommuniceerd wordt met de directe omgeving” Zij is niet de enige bij een gemeente die enige aarzeling toont bij de uitrol van 5G. Uit de reacties op een recente (internet)consultatie over de implementatie van de zogenoemde ‘Telecomcode’ door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat blijkt dat diverse gemeenten in Nederland onder andere onzeker zijn over de mogelijke gevolgen van het plaatsen van 5G-zendstations binnen stedelijke gebieden.