5G en 4G IoT

5G Update: Van de Nederlandse frequentieveiling tot Nokia’s 5G-lening

by Redactie IoT Journaal12 maart 2020

Het 5G-circus is in Nederland nog niet echt begonnen. Het is hier nog even wachten op de beschikbaarheid van 5G-netwerken. Naar alle waarschijnlijkheid moet het echter in ‘t najaar van 2020 losbarsten. Dan kunnen bedrijven, burgers en overheid de vruchten van de eerste commerciële 5G-netwerken in Nederland gaan plukken. Deze opvolger van het huidige 4G-netwerk voor draadloze communicatie biedt dan ‘alleen maar’ sneller up- en downloaden via de smartphone. Het wordt bijvoorbeeld gezien als de gedroomde netwerkinfrastructuur voor grote en complexe IoT-oplossingen zoals zelfrijdende auto’s en slimme fabrieken. Vandaar dat IoTJournaal u op (on)gezette tijden de belangrijkste en meest opmerkelijke nieuwtjes over de nieuwe mobiele standaard brengt. In deze editie: van de Nederlandse frequentieveiling tot Nokia’s gang naar de bank.

Een belangrijke factor in de uitrol van 5G in Nederland, is de vraag wie straks de beschikking krijgt over welke mobiele radiofrequenties. Met andere woorden: welke operator gaat er – tegen welke prijs – vandoor met de nieuwe frequentievergunningen? De aankomende frequentieveiling van de overheid moet daar duidelijkheid over verschaffen. Daarvoor is nu het startschot gegeven door de officiële bekendmaking van de veiling (en de eerste voorwaarde voor deelname) in de Staatscourant. Wie mee wil doen, moet voor 12:00 uur op april zijn aanvraag indienen, vergezeld van een waarborgsom of bankgarantie ten waarde van 35.279.000 euro. Na afloop van de veiling, moet de Nederlandse schatkist minimaal 900 miljoen euro rijker zijn geworden.

Even geen 3,5 GHz

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat, EZK) heeft de Tweede Kamer al op 5 december 2019 in een Kamerbrief (te downloaden via IoTJournaal, 3 pagina’s, 91 Kb, PDF) laten weten dat er gestart is met een consultatie van de regelgeving inzake de frequentieveiling. Die consultatie loopt tot zes weken na vijf december 2019. De veiling zal zelf (‘conform de afspraken binnen de Europese Unie’) voor 30 juni 2020 plaats gaan vinden Het gaat daarbij om de 700, 1400 en 2100 MHz-frequenties. De door telecompartijen zo begeerde 3,5 GHz band – met name van belang voor de grootschalige uitrol van 5G – komt pas in 2022 onder de hamer. Dat heeft alles te maken met het feit dat deze band ‘boven de denkbeeldige lijn Amsterdam-Zwolle nu nog in gebruik is voor het satellietcommunicatie interceptiestation van de inlichtingendiensten in het Groningse Burum‘, aldus de staatssecretaris. Het bewuste afluisterstation zal ergens in de komende twee jaar worden verhuisd naar een – tot dusver – onbekend land. Volgens experts zal dat naar alle waarschijnlijkheid een plek ergens in Zwitserland zijn.

Snelheid 5G in VS uitgeplozen

In de Verenigde Staten kunnen consumenten en bedrijven inmiddels al gebruik maken van de 5G-netwerken van de diverse operators daar. Maar over wat voor down- en uploadsnelheden praten wij eigenlijk? Dat heeft Rootmetrics, een Amerikaans bedrijf dat mobiele datacommunicatie-snelheden in de praktijk test, uitgeplozen. Om te beginnen, heeft het een vergelijking tussen 4G en 5G gemaakt. Wie in de stad Indianpolis een video met een omvang van 600 MB op een mobiele telefoon via 4G download, is daar 75,2 seconden mee kwijt. Hetzelfde bestand downloaden, gaat in Los Angeles via 5G aanmerkelijk rapper: 20,2 seconden. Benieuwd naar de overige 5G-testresultaten? Het volledige rapport is gratis via IoTJournaal te downloaden (17 pagina’s, 9,62 Mb, PDF).

Nokia haalt even wat extra geld

De Finse netwerkfabrikant Nokia wil graag zijn onderzoek- en ontwikkelingsactiviteiten op het gebied van 5G flink opschroeven. Maar dat kost geld. Veel geld, zelfs. Daarom is het bedrijf naar de European Investment Bank gestapt om wat extra flappen op te halen. Die financiële instelling heeft de beurs getrokken en de Finnen in 2018 een lening van 500 miljoen euro verstrekt. Het geld wordt louter gebruikt om de research naar 5G-gerelateerde technologie een extra impuls te geven. Het nieuws is tot dusver onopgemerkt gebleven, maar is door publicatie in het jongste jaarverslag van de Finse fabrikant in de publiciteit gekomen.