Intel-5G-modem

5G Update: Van de Nederlandse toezichthouder tot chipperikelen rond Apple’s 5G iPhone

by Redactie IoT Journaal10 april 2019

We wachten al een tijdje, maar in 2020 moet 5G dan ook in Nederland te gebruiken zijn. Ondertussen gebeurt er wereldwijd nogal veel rond de snellere opvolger van het huidige 4G-netwerk voor draadloze communicatie. Ook voor Internet of Things is 5G bijzonder relevant. Het wordt bijvoorbeeld gezien als hét hulpmiddel om grote en complexe IoT-oplossingen zoals zelfrijdende auto’s en slimme fabrieken te faciliteren. Vandaar dat IoTJournaal u op (on)gezette tijden de belangrijkste en meest opmerkelijke nieuwtjes over de nieuwe mobiele standaard brengt. In deze editie: van de Nederlandse ACM tot Apple’s 5G iPhone.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft zich in de discussie rond de aankomende frequentieveilingen voor 5G gemengd. De Nederlandse toezichthouder heeft het ministerie van Economische Zaken en Klimaat het advies gegeven om een limiet in te stellen op de hoeveelheid frequenties die één afzonderlijke operator kan bezitten. “Om voldoende concurrentie te behouden op de Nederlandse mobiele markt is een evenwichtige verdeling van beschikbare frequenties nodig”, aldus de waakhond. Henk Don, bestuurslid ACM: “Een noodzakelijke randvoorwaarde voor effectieve concurrentie is dat de huidige drie aanbieders met een eigen mobiel netwerk bij de aankomende veilingen de frequentieruimte verwerven die ze nodig hebben om effectief te blijven concurreren. Daarom adviseren we om ervoor te zorgen dat geen te scheve verdeling van frequenties kan ontstaan.” Eind 2019 of begin 2020 vindt een veiling plaats van mobiele frequenties in de 700, 1400 en 2100 MHz-banden. De voor de uitrol van 5G belangrijke 3,5 GHz-band zal eind 2021 of begin 2022 worden geveild.

Drie ‘caps’ graag

De ACM adviseert het ministerie van EZK drie ‘caps’ te hanteren tijdens de aankomende twee frequentieveilingen:

  1. Een cap van 40% op het totale frequentiebezit;
  2. Een cap van 40% op het bezit van frequenties lager dan 1 GHz. Deze frequenties zijn noodzakelijk om tegen redelijke kosten een landelijk dekkend netwerk te realiseren;
  3. Een cap van 40% op de te veilen frequenties in de 3,5 GHz band. Het bezit van frequenties in de 3,5 GHz band is noodzakelijk om volwaardig 5G aan te kunnen bieden.

De ACM zegt verder geen noodzaak te zien om naast de maximumpercentages nog andere maatregelen te treffen tijdens de veiling. De instantie meent dat er geen extra maatregelen nodig zijn om ervoor te zorgen dat een mogelijke nieuwe vierde operator frequentieruimte toebedeeld krijgt.

Duitse overheid beurt goed

Om nog even bij het onderwerp frequentieveilingen te blijven: in Duitsland gaat de veiling van 5G-spectrum onverdroten voort. Begin dit jaar leek het even alsof de veiling bij de Oosterburen op losse schroeven zou komen te staan: Deutsche Telekom, de grootste operator in het land, wilde via de rechter soepelere voorwaarden bedingen. Concurrenten (Vodafone en Telefónica) hadden dat al eerder in 2018 getracht. In maart kreeg het drietal echter nul op rekest van een rechtbank in Keulen, waardoor de frequenties zonder problemen aan de hoogste bieder konden worden verkocht. Inmiddels staat de veilingsklok op 3,68 miljard euro. In totaal doen vier operators mee: 1&1 Drillisch, Deutsche Telekom, Telefónica en Vodafone. Industrieanalisten verwachten dat de Duitse overheid uiteindelijk met de veiling tegen de vijf miljard euro zal beuren.

Apple 5G iPhone? Nog even geduld aub

Fabrikant Apple heeft mogelijk averij opgelopen in zijn plannen om volgend jaar een iPhone-model met 5G-ondersteuning op de markt te brengen. De eventuele vertraging is te danken aan toeleverancier Intel. Die chipfabrikant slaagt er maar niet in om genoeg hoeveelheden ‘pre-production’ exemplaren van zijn 5G-modem-in-een-chip (de XMM 8160) bij Apple aan te leveren. Dat kan de introductie van een 5G-variant van de iPhone in 2020 in gevaar brengen. Het een en ander is naar buiten gekomen via een bericht van de doorgaans welingelichte Amerikaanse site Fast Company. Het medium baseert zich op diverse, anonieme, bronnen die bekend zijn met de perikelen rond Intel en Apple. Volgens Fast Company is Apple inmiddels al bezig met een eigen ontwikkelafdeling voor de ontwerp van modemchips. Ook zou het bedrijf gesprekken hebben gevoerd met chipmakers Mediatek en Samsung over een eventuele samenwerking. Een voor de hand liggende fabrikant van modems in een chip is Qualcomm. Apple is echter al een behoorlijke tijd in een juridisch steekspel met die fabrikant verwikkeld, waardoor het bijzonder onwaarschijnlijk is dat de twee elkaar zullen vinden in een leverancier-afnemer relatie.