
5G Update: Van de verwachte mobiele data-explosie tot Chinese regelgeving
De komst van 5G, de snellere opvolger van het huidige 4G-netwerk voor draadloze communicatie, brengt niet alleen snellere downloadsnelheden voor de consument. Het is meer dan ‘alleen maar’ een snellere manier om mobiele data van A naar B te krijgen. Het wordt bijvoorbeeld gezien als hét hulpmiddel om grote en complexe IoT-oplossingen zoals zelfrijdende auto’s en slimme fabrieken te faciliteren. Vandaar dat IoTJournaal u op (on)gezette tijden de belangrijkste en meest opmerkelijke nieuwtjes over de nieuwe mobiele standaard brengt. In deze editie: van de explosieve groei van mobiel dataverbruikt tot een Chinese CEO die voor 5G-IoT regelgeving pleit.
Sneller, beter en betrouwbaarder: als de consument en de zakelijke afnemer met dit soort argumenten verleid wordt om 5G te gaan gebruiken, dan kun je rekenen op een explosie aan mobiel dataverbruik. En dat is precies wat het Amerikaanse marktonderzoeksbureau Juniper Research voorspelt. Volgens de marktvorser zullen 5G-gebruikers in 2025 wereldwijd zo’n 955 Exabytes aan data opsouperen. Da’s omgerekend naar wat tastbaarder cijfers een totaal van 143 miljard uur aan 4K videostreaming. Volgens Sam Barker, onderzoeker bij Juniper Research, komt het leeuwendeel van dat dataverbruik voor rekening van gebruikers die 5G toepassen als vervanger van hun reguliere ‘vaste’ internettoegang thuis. Hij verwacht dat dergelijk gebruik ruim 430 GB per maand aan dataverbruik oplevert. Die data-explosie gaat operators overigens ook voor de nodige problemen stellen: zij moeten immers die enorme hoeveelheden bits en bytes letterlijk in goede banen leiden, zonder dat er filevorming op hun netwerken ontstaat. Juniper Research adviseert operators daarom vooral te investeren in technologieën die een dergelijk probleem het hoofd kunnen bieden, zoals netwerkvirtualisatie.
5G- en IoT-nieuwtjes van het MWC 2019
Wij blijven nog even bij Juniper Research. Het bureau heeft tijdens het recente Mobile World Congres in Barcelona een legertje analisten op pad gestuurd. Zij kwamen terug met een karrenvracht aan 5G- en IoT-gerelateerde nieuwtjes. Dat heeft een keurige whitepaper opgeleverd met daarin alle – door Juniper Research – noemenswaardig geachte noviteiten. Los van voor de hand liggende zaken als 5G-smartphones, komen ook 5G-IoT apparaten aan bod. Zoals de 5G-hub van fabrikant HTC. De redactie van IoTJournaal heeft het document voor u klaar staan om gratis te downloaden (18 pagina’s, 1,44 Mb, PDF).
Beste overheid: graag wat regelgeving
Het komt niet zo vaak voor, vandaar dat het op zijn minst opmerkelijk is te noemen: een CEO van een Chinees high tech concern die pleit voor regelgeving. Het gaat om de miljardair Lei Jun, oprichter en topman van smarpthonefabrikant Xiaomi. De man heeft onlangs voorstellen voor 5G- en IoT-regelgeving bij de Chinese overheid ingediend. Dat kan Lei zonder al teveel moeite, aangezien hij (voor de zevende keer) de vicevoorzitter is van het Nationaal Volkscongres, het Chinese parlement. De CEO voelde zich geroepen om regelgeving voor te stellen, aangezien hij verwacht dat de impact van 5G en IoT op de Chinese economie ‘bijzonder groot’ zal zijn. Om het een en ander in perspectief te stellen: marktonderzoek voorspelt dat er in 2025 zo’n 5,4 miljard IoT-connecties in China actief zullen zijn. Een slordige 3,9 miljard daarvan moeten via een 5G-netwerk zijn gekoppeld.