5Groningen

5G Update: Van Dell EMC tot de toezichthoudende rol van de ACM

by Redactie IoT Journaal18 december 2018

Sneller en meer: de belofte van 5G, de snellere opvolger van het huidige 4G-netwerk voor draadloze communicatie, dichterbij. De nieuwe standaard belooft niet alleen hogere snelheden voor de doorvoer van mobiele data: het moet ook grootschalige IoT-oplossingen zoals zelfrijdende auto’s en slimme fabrieken faciliteren. IoTJournaal houdt daarom voor u de vinger aan de pols als het gaat om het 5G-nieuws. In deze editie: van Dell EMC’s deelname in het 5Groningen-programma tot de Autoriteit Consument en Markt en diens rol als toezichthouder.

Er gaat niets boven Groningen, zegt Groningen zelf. En dat lijkt ook te kloppen op het gebied van 5G-ontwikkelingen. Want de noordelijke provincie is al enige tijd dé proeftuin voor allerhande projecten rond testopstellingen van 5G-netwerkinfrastructuur. Zo wordt er getest met zelfrijdende auto’s, drones, Industry 4.0 en andere toepassingen met Internet of Things. Het 5Groningen-programma is met financiële steun van de Europese Unie, het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, de Provincie Groningen, het Samenwerkingsverband Noord-Nederland én de Economic Board Groningen tot stand gekomen. Voor de technologie, middelen en mensen zijn in de loop der tijd diverse technologiepartners ingestapt, zoals KPN, Huawei, TNO, Ericsson, Vodafone en de Rijksuniversiteit Groningen. En daar zijn nu de IT-concerns Dell EMC en diens dochteronderneming VMware bijgekomen. Beide bedrijven zullen een rol spelen als het gaat om ‘t leveren van ‘infrastructuur, software en kennis’.  Concreter gesteld: Dell EMC staat borg voor de benodigde hardware. Of zoals Patrick van de Coolwijk, managing director Dell EMC Nederland, het verwoordt: “Wij leveren de fysieke infrastructuur waardoor hoge volumes aan data razendsnel kunnen worden verwerkt. Door het leveren van rekenkracht, data-opslagmogelijkheden en een netwerk, maken we het voor bedrijven mogelijk baanbrekende applicaties te bouwen en de ontwikkeling van 5G een boost te geven.” VMware draagt op zijn beurt een steentje bij als het gaat om de benodigde cloudplatformen en gevirtualiseerde oplossingen.

Toezicht op 5G

Met de uitrol van 5G-netwerkinfrastructuur en -diensten zijn diverse partijen gemoeid. Van hardwareleveranciers tot operators en overheidsinstanties. Tot die laatste categorie hoort de Autoriteit Consument & Markt (ACM). In voorbereiding op de daadwerkelijke uitrol van 5G in Nederland heeft het een paper opgesteld waarin de diverse aspecten en implicaties van deze mobiele data- en spraaknetwerkinfrastructuur aan bod komen. In het document roept de ACM ook op tot dialoog met de verschillende betrokken marktpartijen. De ACM gaat in op zes onderwerpen: Mededinging, het delen van mobiele infrastructuur, netneutraliteit, frequentiespectrum, nummeruitgifte en ‘de consument’. Bij dat laatste onderdeel plaatst de toezichthouder de kanttekening dat het verwacht dat ‘het aanbod aan mobiele abonnementen mogelijk ingewikkelder wordt als 5G-diensten hiervan onderdeel gaan worden’. Ook het onderwerp ‘netneutraliteit’ ziet de ACM als cruciaal: “5G omvat technologieën die de mogelijkheden voor servicedifferentiatie in het netwerk vergroten, zoals network slicing, 5QI en Mobile Edge Computing. Dit leidt in de telecomsector tot vragen over hoe deze technologieën zich verhouden tot de Europese netneutraliteitsverordening. Die schrijft voor dat in principe al het verkeer binnen het netwerk technisch gelijk dient te worden behandeld. De ACM is op dit moment van oordeel dat de Netneutraliteitsverordening veel ruimte biedt voor de implementatie van 5G-technologieën, zoals network slicing, 5QI en Mobile Edge Computing.” Wie het allemaal op zijn gemak wil doorlezen, kan het document via IoTJournaal gratis downloaden (17 pagina’s, 313 Kb, PDF).