NIS Cooperation Group

5G Update: Van Europees security-onderzoek tot een 5G-marktoverzicht

by Redactie IoT Journaal11 oktober 2019

Wij tellen de maanden af tot ‘medio 2020’. Dan maakt 5G, de opvolger van het huidige 4G-netwerk voor draadloze communicatie zijn entree in Nederland. 5G staat voor veel meer dan ‘alleen maar’ sneller up- en downloaden via de smartphone. Het wordt bijvoorbeeld gezien als de gedroomde netwerkinfrastructuur voor grote en complexe IoT-oplossingen zoals zelfrijdende auto’s en slimme fabrieken. Vandaar dat IoTJournaal u op (on)gezette tijden de belangrijkste en meest opmerkelijke nieuwtjes over de nieuwe mobiele standaard brengt. In deze editie: van een Europees security-onderzoek tot een overzicht van de 5G-markt.

Er is is al geruime tijd de nodige heisa rond de Chinese netwerkfabrikanten Huawei en ZTE. Met name de eerstgenoemde heeft het aardig te verduren gehad. Tal van landen hebben het bedrijf hetzij volledig verbannen van het lijstje met toeleveranciers van 5G-netwerkinfrastructuur, of naar een zijspoor verwezen. En nu zijn er dan de onderzoeksresultaten van de Europese Commissie over de veiligheidsaspecten rond 5G-netwerkinfrastructuur. Het onderzoek in kwestie is uitgevoerd door de NIS Cooperation Group, een instantie die in het leven is geroepen door de Europese Commissie. Het heeft tot doel ‘to ensure strategic cooperation and the exchange of information among EU Member States in cybersecurity’. Duidelijke taal.

‘Oppassen voor niet-Europese leveranciers’

Het rapport ‘EU coordinated risk assessment of the cybersecurity of 5G networks’ (33 pagina’s, 1,71 Mb, PDF, via IoTJournaal te downloaden), wordt door de makers gekenschetst als ‘een eerste stap in het proces om de security van 5G-netwerken solide te maken voor de lange termijn’. De belangrijkste aanbeveling van het rapport? Dat EU-lidstaten en de operators actief in de Europese Unie goed moeten oppassen als er door leveranciers ‘van buiten Europa’ netwerkhard- en software en/of beheerdiensten worden geleverd. Het gaat dan met name om fabrikanten die ‘banden met hun respectievelijke overheden’ hebben. Er worden bij die classificatie geen concrete namen genoemd, maar het lijkt erop dat de NIS Cooperation Group doelt op Huawei en ZTE. De Europese fabrikanten – het Zweedse Ericsson en het Finse Nokia – krijgen overigens wel de goedkeuring van de onderzoekers.

Overzicht op de 5G-markt

De ontwikkelingen in 5G-land gaan behoorlijk snel. In het buitenland springen de commercieel uitgebate 5G-netwerken uit de grond en er komt steeds meer hardware (van smartphones tot routers) voor de nieuwe datacommunicatiestandaard beschikbaar. Dat maakt dat het overzicht op de markt soms even zoek is. Gelukkig kan de redactie van IoTJournaal rekenen op partijen als de Amerikaanse overheidsinstantie Cybersecurity and Infrastructure Security Agency. Die publiceert op ongezette tijden een overzichtje van de 5G-markt. Keurig verpakt in een overzichtelijke infographic.

[Klik op de infographic om een grotere versie in een nieuw browservenster te openen.]

5G Markt overzicht 2019