5G netwerk

5G Update: Van Gartner’s groeivoorspellingen tot het huidige 5G-ecosysteem

by Redactie IoT Journaal23 augustus 2019

In 2020 zal 5G zijn intrede in Nederland doen. Deze snellere opvolger van het huidige 4G-netwerk voor draadloze communicatie is niet alleen een rappere manier om data via het mobiele netwerk te transporteren. Het is ook voor Internet of Things relevant. Het wordt bijvoorbeeld gezien als hét hulpmiddel om grote en complexe IoT-oplossingen zoals zelfrijdende auto’s en slimme fabrieken te faciliteren. Vandaar dat IoTJournaal u op (on)gezette tijden de belangrijkste en meest opmerkelijke nieuwtjes over de nieuwe mobiele standaard brengt. In deze editie: Marktonderzoeker Gartner buigt zich over de groeiverwachtingen van 5G tot de stand van zaken in het 5G-ecosysteem.

Leveranciers van netwerkhardware en -software spinnen garen bij de wijdverbreide implementatie van 5G-netwerkinfrastructuren. Volgens het Amerikaanse marktonderzoeksbureau Gartner gaat het dan ook niet om misselijke bedragen die de marktpartijen de komende jaren wereldwijd kunnen ophalen bij operators. In zijn laatste voorspellingen spreekt de marktvorser van een mondiale markt die aan het eind van 2020 zo’n 4,2 miljard Amerikaanse dollars groot moet zijn. Ter vergelijking: Gartner verwacht dat eind 2019 er door operators zo’n 2,2 miljard dollar aan 5G-spullen is uitgegeven. Daarnaast denkt het bureau dat er binnen de 4,2 miljard dollar aan netwerkuitgaven in 2020 een flinke stijging zal zijn van de investeringen in zogenoemde ‘5G New Radio‘-spullen die speciaal ontwikkeld zijn voor de nieuwe netwerkstandaard: van 6 procent in 2019 naar 12 procent in 2020.

En hoe zit het met de afnemers?

Dat de netwerkleveranciers de komende twee jaren met mooie resultaten aan de 5G-geldboom kunnen rammelen, is prima nieuws voor hen. Maar hoe zit het met de operators, de bedrijven die geacht worden de investeringen in de nieuwe netwerkinfrastructuur op te hoesten? Mogen zij ook rekenen op een vergelijkbare geldboom? Het korte antwoord daarop is ‘Ja’. Die verwachting komt overigens niet uit onze koker. Het is de voorspelling van marktonderzoeker IDTechEX. In zijn jongste rapport over de afzetmarkt voor 5G staat te lezen dat consumenten en bedrijven in 2030 er wereldwijd zo’n slordige 700 miljard dollar aan zullen uitgeven. En dan gaat het om alleen nog maar om 5G-connectiviteit en niet om de benodigde hardware (smartphones en dergelijke). Het volledige rapport is te koop bij IDTechEX voor een luttele 4.850 euro.

[Tekst loopt door onder de grafiek.]

5G Markt 2029

Het aantal 5G-apparaten groeit

Om 5G te kunnen gebruiken, heb je hardware nodig. Zoals drones, smartphones, routers, switches, laptops en zelfs robots. Dus dringt de vraag zich op: wie is er al bezig met het maken van dergelijke spullenboel ? Die vraag wordt beantwoord door de GSMA, de mondiaal opererende branchevereniging van de mobiele telecomindustrie. De club houdt sinds enige tijd bij hoeveel 5G-apparaten er door welke producent wereldwijd zijn aangekondigd. De teller stond begin augustus 2019 op 100 stuks. Variërende van – jawel – drones, smartphones, routers, switches, laptops tot één robot. Dat laatste apparaat is overigens aangekondigd door het Chinese Sunsea AIoT Technology. Het is nog niet bekend wanneer de 5G-robot daadwerkelijk verkrijgbaar zal zijn. Wie het volledige lijstje van aangekondigde 5G-spullen op zijn of haar gemak wil lezen, kan het gratis via IoTJournaal downloaden (13 pagina’s, 326 Kb, PDF).