5G Smartphones IoT

5G Update: Van het belang van 5G voor Nederland tot private 5G-netwerken in Duitsland

by Redactie IoT Journaal14 januari 2020

Welkom in 2020: het jaar waarin 5G voet aan Nederlandse bodem zal zetten. Wanneer precies? Da’s nog even koffiedik kijken. Maar de opvolger van het huidige 4G-netwerk voor draadloze communicatie komt er in elk geval nog dit jaar. Met meer dan ‘alleen maar’ sneller up- en downloaden via de smartphone. Het moet bijvoorbeeld de gedroomde netwerkinfrastructuur worden voor grote en complexe IoT-oplossingen zoals zelfrijdende auto’s en slimme fabrieken. Vandaar dat IoTJournaal u op (on)gezette tijden de belangrijkste en meest opmerkelijke nieuwtjes over de nieuwe mobiele standaard brengt. In deze editie: van het belang van 5G voor Nederland tot privé 5G-netwerken in Duitsland.

Om maar meteen met Nederland te beginnen: volgens de ABN Amro-bank is de snelle mobiele netwerkinfrastructuur ‘cruciaal voor het behoud van de mondiale toppositie van de Nederlandse IT-sector’. Dat stelt in ieder geval Kasper Buiting, sector econoom Technologie, Media en Telecom (TMT) bij de bank. Hij doet die uitspraak in de jongste sectorprognose voor de TMT-sectoren. Volgens de econoom loopt Nederland achter bij andere landen, vooral in Azië, als het gaat om de adoptie van 5G. Hij stelt dat Nederland het zich niet kan veroorloven achteraan te lopen als de 5G-ontwikkelingen daadwerkelijk op stoom komen. “De eerste veilingen van 5G vinden in ons land pas in 2020 plaats. Het is echter van groot belang dat Nederland een inhaalslag gaat maken en de voordelen van 5G ten volle gaat benutten”, aldus Buiting. “Zo brengen de veel hogere snelheden van 5G kansrijke verdienmodellen en nieuwe toepassingen voor diverse sectoren in het bedrijfsleven, zoals de zelfrijdende auto en VR-diensten, binnen handbereik. Een te langzame ontwikkeling van 5G kan op den duur ten koste gaan van de concurrentiepositie en het gunstige vestigingsklimaat voor IT-bedrijven in Nederland.” De sectorprognose TMT 2020 van ABN Amro is uiteraard via IoTJournaal gratis te downloaden (462 Kb, 9 pagina’s, PDF).

Europese stand van zaken

Dat Nederland niet echt voorop loopt als het gaat om de introductie van 5G-netwerken, blijkt ook uit cijfers van de Europese Unie. Die voortrekkersrol gaat naar Groot-Brittannië (in ieder geval tot het land de EU officieel verlaat). Daar bieden inmiddels alle grote operators via hun eigen netwerkinfrastructuur 5G-diensten aan. Duitsland, Ierland, Italië, Oostenrijk en Roemenië kennen alle minimaal twee operators die 5G-diensten aanbieden. Finland is overigens het eerste EU-lid waar in 2020 de uitrol van 5G-diensten het licht al heeft gezien (via operator Telia).

‘Private 5G-netwerken’ in Duitsland

De Duitse overheid heeft in 2019 twee frequentieveilingen gehouden. De eerste ronde was bedoeld voor operators. Die legden in juli vorig jaar in totaal 6,55 miljard euro neer voor frequenties die met name voor de uitrol van commerciële 5G-netwerken zullen worden gebruikt. De tweede ronde, in november 2019, was echter gericht op ‘private organisaties’, zoals autofabrikanten. Die konden bieden op frequenties in de 3,7 GHz tot 3,8 GHz. De gelukkige ‘winnaars’ mogen van de Duitse overheid de frequenties gebruiken voor de bouw van 5G-netwerkinfrastructuur voor eigen gebruik. Naast autofabrikanten zouden zich onder de geïnteresseerden ook partijen bevinden die actief zijn in de landbouw en industrie.