San Marino 5G

5G-update: Van landelijke dekking in San Marino tot 5G in Turkije

door Redactie IoT Journaal12 september 2018

Je kunt er nauwelijks meer omheen: 5G, de snellere opvolger van het huidige 4G-netwerk voor draadloze communicatie, komt op stoom. 5G betekent meer dan ‘alleen maar’ een snellere manier om mobiele data van A naar B te krijgen. Het wordt door experts gezien als dé manier om grootschalige IoT-oplossingen zoals zelfrijdende auto’s en slimme fabrieken mogelijk te maken. Bijblijven op het gebied van 5G? Dat kan: IoTJournaal maakt de 5G-hausse inzichtelijk door periodiek de belangrijkste (en de meest opmerkelijke) 5G-nieuwtjes samen te vatten.

Eerlijk gezegd, hadden wij het niet zien aankomen. Maar toch is het zomaar gebeurd. Het stadsstaatje San Marino is weliswaar klein in omvang, maar zijn daden ‘benne groot’. In ieder geval als het gaat om 5G. De regering van San Marino heeft namelijk bekendgemaakt dat het ‘t eerste Europese land zal zijn met een volledig landelijk dekkend commercieel beschikbaar 5G-netwerk. Het een en ander moet nog ‘voor het einde van 2018’ gebeuren. De Italiaanse operator Telecom Italia Mobile (San Marino ligt omklemd door Italiaans grondgebied) zal de netwerkinfrastructuur aanleggen, samen met de Finse toeleverancier Nokia, en uiteindelijk ook exploiteren. Het 5G-netwerk werkt op de 3,5 GHz frequentieband, dat door de regering van het land speciaal voor dit doel is ‘vrijgegeven’. Opmerkelijk detail: het duurt naar alle waarschijnlijkheid nog tot 2021 voordat Italië zelf over landelijk dekkende 5G-netwerken kan beschikken.

Niet overdrijven

Het wapenfeit waar San Marino nogal trots op is, mag ook weer niet worden overdreven. De geringe grootte van het land (iets meer dan 61 vierkante kilometer, om precies te zijn) en het lage bevolkingsaantal (circa 30.000 inwoners) maken het bereiken van landelijke 5G-dekking een relatief eenvoudige klus. Maar: eerlijk is eerlijk. San Marino staat vooralsnog in de Europese 5G-voorhoede. Het wachten is overigens op hardware (zoals smartphones) die de 5G-technologie ondersteunt. Naar verluidt, komen de eerste mobiele 5G-telefoontoestellen ergens in het vierde kwartaal van 2018 op de markt. De Amerikaanse fabrikant Motorola heeft al laten weten dat ‘t een optionele 5G-module uit gaat brengen voor zijn Moto z³ smartphone.

Turkije krijgt 5G in 2020

De Finse netwerkspecialist Nokia lijkt aardig aan de weg te timmeren als het gaat om het leveren van 5G-spullenboel. Het is, zoals gezegd, druk bezig om het eerste Europese 5G-netwerk in San Marino uit te rollen. Daarnaast heeft het onlangs ook nog een lening van een slordige 500 miljoen euro weten los te peuteren van de Europese Investeringsbank (EIB). Het geld moet worden gebruikt voor onderzoek en ontwikkeling op het gebied van 5G-technologie. Daarmee laat het zijn Zweedse concurrent Ericsson in ‘t stof bijten: die heeft ‘slechts’ 250 miljoen euro van de EIB kunnen lenen. En de Finnen blijven maar scoren met nieuwe 5G-gerelateerde opdrachten. Zoals in Turkije, waar zij zowel IoT- als 5G-netwerkinfrastructuur zullen bouwen voor Turkcell, ‘s lands grootste mobiele operator met ruim 34 miljoen abonnees. Naar verluidt, moet ‘t 5G-netwerk daar in 2020 aan worden gezet. De twee werken ook saampjes aan de ontwikkeling van ‘nieuwe diensten’ op basis van zowel IoT- als 5G-technologie. Volgens het duo gaat het om dienstverlening gericht op onder andere ‘e-health en zelfrijdende voertuigen‘.

Britten en 5G

Ondertussen houdt 5G de gemoederen ook in Groot-Brittannië bezig. De ene na de andere operator, met de actieve steun van de Britse regering in de rug, komt met ‘t nieuws dat het de nieuwe mobiele netwerktechnologie uit gaat rollen. Er lopen al de nodige proefprojecten (waaronder een grootschalige test die meerdere steden beslaat) en nu voegt mobiele operator EE zich bij de partijen die een 5G-netwerk uit wil rollen. EE, onderdeel van telecomgigant British Telecom, laat weten dat het 5G ‘in 2019’ gaat aanbieden. Om het een en ander lekker te laten verlopen, is het bedrijf bezig om zijn bestaande 3G-frequenties in gebruik te nemen voor 4G.

Ericsson scoort ook aardig

Het Zweedse Ericsson laat zich overigens ook niet onbetuigd op 5G-gebied. De netwerkspecialist laat weten dat het een contract heeft binnen weten te slepen voor de levering van 5G-spullenboel aan de Amerikaanse dochter van de Duitse mobiele operator T-Mobile. Voor de Zweden betekent het een bijschrijving van een slordige 3,5 miljard Amerikaanse dollars op de bankrekening. De eerste 5G-netwerken van T-Mobile in de Verenigde Staten moeten ‘begin 2019’ live gaan.

Bellen via 5G? Dat kan!

Over Ericsson gesproken: het bedrijf heeft een tijdje geleden een aardig filmpje geproduceerd waarin één van de wereldschokkende toepassingen van 5G wordt getoond. In dit geval gaat het om…telefoneren. U weet wel: het praten met een ander zonder dat u zich bij die persoon in één kamer bevindt. Zonder gekheid: de spraakcommunicatie gaat in dit geval via een experimenteel 5G-netwerkje. Met dank aan de Australische operator Telstra en de Amerikaanse chipmaker Intel. Videootje!

twittergoogle_pluslinkedinmailtwittergoogle_pluslinkedinmail