5G Party

5G Update: Van ‘live gang’ in Zuid-Korea tot Nokia’s vreugdedansje

by Redactie IoT Journaal5 april 2019

Volgend jaar moet het ook in Nederland te gebruiken zijn, maar voorlopig kunnen wij alleen nog maar naar toepassingen in het buitenland kijken. Wij hebben het over 5G, de snellere opvolger van het huidige 4G-netwerk voor draadloze communicatie. Het is meer dan ‘alleen maar’ een snellere manier om mobiele data van A naar B te krijgen. Het wordt bijvoorbeeld gezien als hét hulpmiddel om grote en complexe IoT-oplossingen zoals zelfrijdende auto’s en slimme fabrieken te faciliteren. Vandaar dat IoTJournaal u op (on)gezette tijden de belangrijkste en meest opmerkelijke nieuwtjes over de nieuwe mobiele standaard brengt. In deze editie: van het eerste landelijk dekkend 5G-netwerk voor mobiel gebruik in Zuid-Korea tot Nokia’s vreugdedansje.

De Zuid-Koreaanse operator SK Telecom claimt de wereldwijde primeur van een ‘live’ landelijk dekkend 5G-netwerk. Om precies te zijn, draait de telecommer vandaag de knop van ‘Uit’ naar ‘Aan’ op zijn netwerk in Zuid-Korea. SK Telecom gebruikt hiervoor zo’n 54.000 5G-base stations die kriskras door het land zijn geplaatst. De twee andere Zuid-Koreaanse mobiele operators, LG UPlus en KT Corp, hebben al laten weten dat ook hun 5G-netwerken zeer binnenkort ‘live’ zullen gaan. Overigens zijn de 5G-netwerken van de drie operators al sinds december ‘up & running’, zij het dat er slechts in beperkte mate gebruik van kon worden gemaakt. Vooralsnog is het aanbod van 5G-compatibele smartphones beperkt tot één exemplaar, afkomstig van de Zuid-Koreaanse fabrikant Samsung.

SK Telecom heeft medio maart dit jaar testen uitgevoerd met de 5G-variant van Samsung’s S10 smartphone. Het resultaat: via de telefoon werden data met een snelheid van 2,7 Gbps binnengehaald. Ter vergelijking: op dit moment bieden operators in Nederland een met hun 4G-abonnementen (inclusief de iets snellere 4G+ variant) een maximale downloadsnelheid van zo’n 225 tot 256 Mbps aan. Het SK Telecom-netwerk had eigenlijk al eind maart 2019 operationeel moeten zijn, maar uiteindelijk is gekozen voor uitstel vanwege de slechte beschikbaarheid van 5G-compatibele smartphones.

AIVD: “Liever geen Chinese spullen”

De perikelen rond de Chinese netwerk- en telecomfabrikant Huawei lijken maar niet in hevigheid af te nemen. De Amerikaanse federale overheid heeft het balletje enige tijd geleden aan het rollen gebracht. Het heeft de operators daar verboden om spullen van de fabrikant te gebruiken voor hun 5G-netwerken. Dit uit vrees voor ‘achterdeurtjes’ in diens apparatuur en software. Hierdoor zou de Chinese overheid in staat zijn om 5G-verkeer af te luisteren of te saboteren. De keiharde Amerikaanse ban op Huawei-spullen is nog niet door heel veel overheden gevolgd, maar er zijn aardig wat zorgen hierover bij diverse regeringen wereldwijd. Al was het maar omdat de VS heeft laten weten dat het minder geneigd is om gevoelige informatie afkomstig van zijn inlichtingendiensten te delen met overheden die wél Huawei-apparatuur in hun nationale netwerken toelaten. Ook in Nederland wordt onderzocht in hoeverre de Chinese hard- en software een veiligheidsrisico op zou kunnen leveren. De uitkomsten daarvan worden over een kleine maand verwacht. De Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst heeft daar een paar dagen geleden alvast een duit in het zakje bij gedaan. Dick Schoof, de hoogste baas van de AIVD, heeft namelijk tijdens de presentatie van het jaarverslag van zijn dienst gezegd dat Nederland niet afhankelijk mag zijn van spullen afkomstig uit landen die ‘een offensieve cyberstrategie hebben tegen onze belangen’. Hij wees daarbij met name naar China en Rusland. Schoof wil nog niet zover gaan dat er een algeheel verbod op het gebruik van Chinese hard- en software in 5G-netwerkinfrastructuur moet komen. Wel vindt hij dat dergelijk spullen liever niet in cruciale onderdelen van de netwerken moeten worden gebruikt.

Nokia is blij

Netwerkfabrikant Nokia heeft even een vreugdevol moment. Het Finse bedrijf laat de goegemeente daarin meedelen door het sturen van een ronkend persbericht. Daarin staat de reden voor het vreugdedansje: het heeft inmiddels 30 contracten om 5G-netwerken te bouwen, weten te slijten. De dertigste order kwam van de Oostenrijkse operator A1. In totaal is Nokia erin geslaagd om zestien operators in 30 verschillende wereldwijde locaties te strikken voor zijn 5G-netwerkhard- en software. Volgens de Finnen is het succes onder andere te danken aan het feit dat zijn apparatuur ‘backwards compatibel’ is: het werkt ook met de huidige 4G-netwerkinfrastructuur.