5G smartphone

5G Update: Van Nederlandse proeven tot 5G uitgelegd in een infographic

by Redactie IoT Journaal8 oktober 2019

In 2020 kunnen ook consumenten en bedrijven gebruik beginnen te maken van 5G. Deze opvolger van het huidige 4G-netwerk voor draadloze communicatie faciliteert veel meer dan ‘alleen maar’ sneller up- en downloaden via de smartphone. Het wordt bijvoorbeeld gezien als de gedroomde netwerkinfrastructuur voor grote en complexe IoT-oplossingen zoals zelfrijdende auto’s en slimme fabrieken. Vandaar dat IoTJournaal u op (on)gezette tijden de belangrijkste en meest opmerkelijke nieuwtjes over de nieuwe mobiele standaard brengt. In deze editie: van 5G-proeven in Nederland tot dé infographic met het overzicht van de 5G-marktpartijen.

Waar er in diverse landen al volop met 5G kan worden gewerkt, zijn de drie operators in Nederland nog in een testfase verwikkeld. Sommige van hen zijn wel weer wat verder met hun proefprojecten. Dat weer wel. Neem T-Mobile/Tele2: die heeft onlangs aangekondigd dat het het een jaar lang een 5G op landelijk en lokaal niveau test. De telecommer gebruikt hiervoor tweemaal 10 MHz-frequenties in de 700 MHz-band. T-Mobile/Tele2 heeft de speciale testvergunning van toezichthouder Agentschap Telecom (die onder andere over het frequentiebeheer en -gebruik in Nederland gaat) gekregen. Vooralsnog is Den Haag als eerste gemeente aan de beurt om als proefterrein voor de 5G-testen van T-Mobile te fungeren.

KPN test ook volop

Ook operator KPN is volop aan het experimenteren met 5G. Het bedrijf heeft onlangs laten weten dat het ‘met succes het 5G-netwerk tussen meerdere locaties verspreid over Nederland’ heeft getest. Daarbij zijn ‘telefoon-, videogesprekken en datasessies gevoerd tussen het 5G indoornetwerk in de Amsterdamse Johan Cruijff ArenA, het 5G FieldLab in de Rotterdamse Haven en het Technology Lab van KPN in Den Haag’. KPN gebruikte voor zijn proeven de 3.5 GHz spectrumband. Aardig details: de telecommer voerde zijn testen uit met smartphones die 5G ondersteunen – een Samsung Galaxy S10 5G, de Huawei Mate 20 X en een Oppo Reno 5G. Met één van die toestellen zou een downloadsnelheid van 1,3 Gbps zijn bereikt.

Zomerstop VodafoneZiggo

VodafoneZiggo is wat stiller op het gebied van 5G. Het laatste bericht van de operator over zijn proeven met 5G stamt alweer uit juli 2019. Toen wist het bedrijf te melden dat het in Maastricht zijn eerste 5G-verbinding via het bestaande mobiele netwerk in Nederland tot stand had gebracht. Hiervoor werd een testlicentie in de 3,5 GHz band gebruikt. Wel werd destijds beloofd dat er ‘na de zomer’ een tweede testsite zou komen, in de gemeente Eindhoven om precies te zijn.

Handige infographic!

Er is al veel geschreven over 5G. En het houdt voorlopig ook niet op. Tijd om in een infographic de belangrijkste punten en de (on)mogelijkheden van 5G te vatten. En dat is gedaan door Cradlepoint, een Amerikaanse aanbieder van clouddiensten gericht op mobiele netwerkinfrastructuur. Doe er uw voordeel mee.

5G Infographic