5G in beweging

5G Update: Van netwerken delen tot nieuwe 5G-testen in Maastricht en Eindhoven

by Redactie IoT Journaal16 augustus 2019

In Nederland moeten wij nog even geduld betrachten. Maar in 2020 moet het zover zijn: dan doet 5G zijn intrede in Nederland. De snellere opvolger van het huidige 4G-netwerk voor draadloze communicatie is niet alleen een rappere manier om data via het mobiele netwerk te transporteren. Het is ook voor Internet of Things relevant. Het wordt bijvoorbeeld gezien als hét hulpmiddel om grote en complexe IoT-oplossingen zoals zelfrijdende auto’s en slimme fabrieken te faciliteren. Vandaar dat IoTJournaal u op (on)gezette tijden de belangrijkste en meest opmerkelijke nieuwtjes over de nieuwe mobiele standaard brengt. In deze editie: van het delen van 5G-netwerkinfrastructuur tot 65 additionele 5G-testen in Frankrijk.

Het bouwen van een volledige nieuwe, landelijk dekkende, netwerkinfrastructuur voor mobiele communicatie kan aardig in de papieren lopen. Dat vindt ook operator Vodafone. Het heeft dan ook de intentie kenbaar gemaakt om bij het uitrollen van 5G zoveel mogelijk met collega’s te gaan samenwerken. Het gaat daarbij om zowel antennestations als de achterliggende infrastructuur. In Spanje heeft de Britse telecommer sinds april dit jaar al een dergelijke deal. Daar werkt het samen met de van origine Franse concurrent en collega Orange. Het duo spitst de samenwerking toe op het bedienen van dunner bevolkte gebieden in Spanje. Ook in Vodafone’s thuismarkt en in Italië lopen al dergelijke samenwerkingen, respectievelijk met O2, een dochter van ‘t Spaanse Telefónica, en het Italiaanse Telecom Italia. Naar verluidt, wil Vodafone dit soort samenwerkingen ook in andere landen aangaan. Het is nog niet bekend of Nederland daartoe behoort.

Fransen testen er op los

In Frankrijk springen de 5G-testopstellingen uit de grond. Er liepen tot dusver al proeven op 273 locaties. Daarvan kwamen er 191 voor rekening van operator Orange. Collega telecommer Bouygues heeft er 57 stuks, terwijl Altice France op 25 plekken 5G aan het uitproberen is. De overheidsinstantie Agence Nationale des Fréquences (ANFr) heeft nu additionele vergunningen uitgedeeld voor 65 nieuwe testlocaties. Grote winnaar hierbij is Orange. Die mag 61 van de 65 testplekken gaan gebruiken. De grote afwezige in het Franse 5G-testfestijn is overigens Free Mobile, de vierde aanbieder van 4G in Frankrijk (onderdeel van de LLiad-groep). Tot nu toe heeft Free Mobile nog geen enkele testlocatie geclaimd.

5G-proeven in Maastricht en Eindhoven

Vodafone is overigens in Nederland al op eigen houtje bezig met 5G-testen. Concurrent T-Mobile had al eerder aangekondigd dat het in Den Haag op drie plekken dergelijke proeven zou starten (onder andere gebruikmakende van 700 MHz, 3,5 GHz en 26 GHZ), om uiteindelijk in 2020 daadwerkelijk ‘live te gaan’. En nu is ook Vodafone volop aan het experimenteren geslagen. In Maastricht om precies te zijn. Daar wordt – samen met de Zweedse netwerkleverancier Ericsson – een proefopstelling gebouwd, waarbij de 3,5 GHZ frequentie wordt gebruikt. De Maastrichtse test is bedoeld om de integratie van 5G en de bestaande 4G-netwerken te testen. Vodafone wil ‘in de herfst van 2019’ de proef uitbreiden met een soortgelijke opstelling in Eindhoven.

Vodafone heeft alvast een wervend filmpje gemaakt over de Eindhovense test. Waarvan acte.