T-Mobile 5G Oppo proef

5G Update: Van succesvolle 5G-proef T-Mobile tot verwachte 5G-telefoons van Apple

by Redactie IoT Journaal1 augustus 2019

In 2020 moet het zover zijn: dan doet 5G zijn intrede in Nederland. De snellere opvolger van het huidige 4G-netwerk voor draadloze communicatie is niet alleen een rappere manier om data via het mobiele netwerk te transporteren. Het is ook voor Internet of Things 5G relevant. Het wordt bijvoorbeeld gezien als hét hulpmiddel om grote en complexe IoT-oplossingen zoals zelfrijdende auto’s en slimme fabrieken te faciliteren. Vandaar dat IoTJournaal u op (on)gezette tijden de belangrijkste en meest opmerkelijke nieuwtjes over de nieuwe mobiele standaard brengt. In deze editie: van een succesvolle 5G-proef door T-Mobile Nederland tot de verwachte introductie van 5G-smartphone van Apple.

Het is weliswaar een laboratoriumproef, maar toch is operator T-Mobile Nederland in zijn nopjes met het resultaat. De telecommer is er namelijk in geslaagd in een testopstelling downloadsnelheden tot 850 Mbps te halen op een smartphone van de Chinese fabrikant OPPO. Om het in perspectief te zetten: T-Mobile stelt dat de maximale downloadsnelheid op zijn huidige 4G-netwerk zo rond de 400 Mpbs ligt.Naar eigen zeggen, zal de operator ‘in de loop van 2020’ starten met het aanbieden van 5G-abonnementen in Nederland.

Het bedrijf claimt overigens de eerste te zijn die een dergelijke proef heeft uitgevoerd. Kim Larsen, CTIO T-Mobile Nederland: “We zijn er trots op dat we als eerste een 5G verbinding op een live netwerk op een OPPO toestel tot stand hebben gebracht. T-Mobile is altijd op zoek naar de nieuwste, snelste en meest innovatieve toestellen voor haar klanten. OPPO is één van de grootste smartphone fabrikanten in de wereld en behoort tot de koplopers op het gebied van 5G. Door in ons 5G Field Lab met verschillende functionaliteiten van 5G technologie te experimenteren, kan de consument alvast proeven van de 5G mogelijkheden van de toekomst.”

Voor wie die snelheidstest ‘live’ wil zien, hebben T-Mobile en OPPO een keurig filmpje gemaakt:

[Tekst loopt door onder de video.]

Ondertussen in de VS

In de Verenigde Staten zijn al de nodige operators die hun 5G-netwerken commercieel exploiteren. En daar komt binnenkort nog een nieuwe telecomspeler bij: Dish Networks, van huis uit aanbieder van satelliettelevisie. Het bedrijf heeft medio juli dit jaar een aantal radiofrequenties gekocht uit de inboedel van operators T-Mobile en Sprint. Het duo moest het spectrum van de hand doen als één van de voorwaarden om te mogen fuseren. Dish heeft laten weten dat het van plan is om eind 2020 zijn eerste 5G-netwerk ‘live’ te laten gaan. Het streven is verder om in 2023 een dekking van zo’n 70 procent in de Verenigde Staten te hebben. Dish bouwt zijn 5G-netwerk van de grond af. In tegenstelling tot zijn concurrenten heeft het bedrijf namelijk geen bestaande 4G-infrastructuur waarop het verder kan bouwen.

Apple stapt ook in 5G

De Amerikaanse techgigant Apple zal in 2020 met niet één, niet twee, maar met drie 5G-smartphones komen. Althans, dat stellen doorgaans welingelichte Apple-watchers.Het zou gaan om exemplaren met schermafmetingen van respectievelijk 5,4-, 6,1 en 6,7-inch. Hoe de apparaten gaan heten (anders dan iPhone)? Dat is nog niet bekend. Apple wil overigens geen commentaar geven op de geruchten. Evenmin is duidelijk welke 5G-modemchipset de fabrikant zal inbouwen. Het heeft onlangs weliswaar aangekondigd dat het de modemdivisie van chipbakker Intel overneemt, maar of er tegen die tijd al Intel-spullenboel in de iPhones zal zitten?