5G in beweging

5G Update: Van Vlaams ‘overheidsnetwerk’ tot verdere Britse 5G-uitrol

by Redactie IoT Journaal18 oktober 2019

Even de herfst en winter overbruggen. Want daarna – in de lente van 2020 – kunnen zowel consumenten als bedrijven gebruik beginnen te maken van 5G. Deze opvolger van het huidige 4G-netwerk voor draadloze communicatie houdt meer in dan ‘alleen maar’ sneller up- en downloaden via de smartphone. Het wordt bijvoorbeeld gezien als de gedroomde netwerkinfrastructuur voor grote en complexe IoT-oplossingen zoals zelfrijdende auto’s en slimme fabrieken. Vandaar dat IoTJournaal u op (on)gezette tijden de belangrijkste en meest opmerkelijke nieuwtjes over de nieuwe mobiele standaard brengt. In deze editie: van Vlaamse overheidsparticipatie in 5G-netwerken tot de jongste 5G-uitrol in Groot-Brittannië.

De in 2 oktober dit jaar geformeerde Vlaamse regering heeft, onder leiding van minister-president Johan Jambon, in zijn regeerakkoord (via IoTJournaal te downloaden, 298 pagina’s, 1,8 Mb, PDF) de nodige ruimte ingebouwd om de uitrol van 5G-netwerkinfrastructuur in Vlaanderen te stimuleren. De kersverse bewindsman stelt in het document dat ‘Vlaanderen de wereldreferentie moet zijn voor een aantal technologieën en sectoren’. Jambon zegt hierbij ‘aan de basis’ te willen beginnen: “Met de recente evoluties die zich voordoen in de markt wil de Vlaamse Regering de motor zijn voor een gebiedsdekkend 5G-netwerk, volgens een open model van infrastructuurdeling waarop alle dienstverleners aan gelijke voorwaarden hun diensten kunnen aanbieden. Om dat model te garanderen, is het noodzakelijk dat de Vlaamse overheid substantieel participeert in de initiatieven van de operatoren. De Vlaamse Regering ziet erop toe dat eventuele bijkomende spelers onder dezelfde voorwaarden kunnen participeren.” Vooralsnog ontbreekt het echter aan nadere – financiële en praktische – details over de bedoelde overheidsparticipatie in de 5G-netwerkuitrol.

Huawei mag in Duitsland

De vlag kan uit bij de Chinese netwerkleverancier Huawei. De Duitse regering heeft namelijk bepaald dat operators in Duitsland zonder problemen spullen van het bedrijf kunnen gebruiken om hun respectievelijke 5G-netwerken te bouwen. De Duitse regering komt tot dat besluit na een uitgebreid onderzoek naar Huawei en eventuele securityproblemen in de hard- en software van de fabrikant. Het is nu wachten op de Britse regering. Die zal later dit kwartaal een besluit nemen over het al dan niet weren van Huawei bij de bouw van 5G-netwerken in Groot-Brittannië.

O2 opent deuren Brits 5G-netwerk

Om maar even in Groot-Brittannië te blijven: de Britse operator O2 (een dochteronderming van het Spaanse Telefónica) is gestart met het aanbieden van 5G-abonnementen in zes steden. Bewoners en bedrijven in Belfast, Cardiff, Edinburgh, Leeds, London en Slough kunnen sinds gisteren een 5G-abonnement afsluiten en gebruiken. Volgens O2 zal zijn 5G-netwerk voor eind dit jaar in nog eens veertien steden in Groot-Brittannië beschikbaar komen. De operator biedt op dit moment vier 5G-smartphones aan: de Samsung Galaxy S10 5G, de Samsung Galaxy Note10+ 5G, de Samsung Galaxy A90, en de Xiaomi Mi MIX 3 5G. O2 is de derde operator in Groot-Brittannië die zijn eigen 5G-netwerk heeft opengesteld. Operators EE, Three UK en Vodafone bieden sinds medio dit jaar al 5G-abonnementen aan.