5G Motorola smartphone z3

5G Update: Van Zuid-Koreaanse downloadtest tot Duitse frequentieveiling

by Redactie IoT Journaal18 maart 2019

In sommige landen is het er al: 5G, de snellere opvolger van het huidige 4G-netwerk voor draadloze communicatie. Met onder andere snellere downloadsnelheden voor de consument. Maar het is meer dan ‘alleen maar’ een snellere manier om mobiele data van A naar B te krijgen. Het wordt bijvoorbeeld gezien als hét hulpmiddel om grote en complexe IoT-oplossingen zoals zelfrijdende auto’s en slimme fabrieken te faciliteren. Vandaar dat IoTJournaal u op (on)gezette tijden de belangrijkste en meest opmerkelijke nieuwtjes over de nieuwe mobiele standaard brengt. In deze editie: van een test met Samsung’s 5G-telefoon tot de Duitse frequentieveiling.

In Zuid-Korea hebben fabrikant Samsung en operator SK Telecom, naar eigen zeggen, de laatste stappen gezet voordat het eerste commerciële 5G-netwerk in gebruik wordt genomen. Het duo heeft de jongste smartphone van Samsung, de S10, gebruikt om de downloadsnelheid van het 5G-netwerk SK Telecom te testen. Het resultaat: via de telefoon werden data met een snelheid van 2,7 Gbps binnengehaald. Ter vergelijking: op dit moment bieden operators in Nederland een met hun 4G-abonnementen (inclusief de iets snellere 4G+ variant) een maximale downloadsnelheid van zo’n 225 tot 256 Mbps aan. Naar verwachting, gaat het 5G-netwerk van SK Telecom ‘medio april 2019’ live. Het zou eigenlijk al eind maart dit jaar operationeel moeten zijn, maar uiteindelijk is gekozen voor uitstel vanwege de slechte beschikbaarheid van 5G-compatibele smartphones.

Ondertussen in de Verenigde Staten

In de Verenigde Staten zijn er al in diverse steden 5G-netwerken operationeel. Zij het dat ook hier operators zich geconfronteerd zien met de geringe beschikbaarheid van compatibele smartphones. Vandaar dat het gros van hen de 5G-netwerkinfrastructuur in de eerste instantie plugt als een vervanger van vaste breedbandverbindingen. Desondanks heeft operator Verizon zijn mobiele 5G-tarieven bekendgemaakt, inclusief de verwachte introductiedata van dergelijke diensten in twee Amerikaanse steden. Eerst maar dat laatste: Chicago en Minneapolis gaan beide ‘live’ op 11 april. De operator stelt dat er in loop van dit jaar nog ruim 30 steden zullen volgen. Voor zijn mobiele 5G-diensten, vraagt Verizon een extra 10 dollar per maand bovenop zijn huidige drie duurste abonnementsvormen (onbeperkt data). Wie daarvoor kiest, krijgt de eerste drie maanden gratis. Het 5G-abonnement is af te nemen in combinatie met een 5G-smartphone van fabrikant Motorola, de Moto z³ smartphone met een speciale Verizon 5G-aanpassing.

Duitse overheid gaat door

De Duitse overheid heeft aangekondigd dat het zijn frequentieveiling (die van belang is voor de uitrol van 5G-netwerken) gewoon zal laten doorgaan op 19 maart dit jaar. Dat is het gevolg van een uitspraak van de rechtbank in Keulen. Begin januari dit jaar liepen er drie rechtszaken tegen de overheid, aangespannen door drie operators (Deutsche Telekom, Vodafone en Telefónica). De gemeenschappelijke klacht van de drie operators die in Duitsland een eigen draadloze netwerkinfrastructuur uitbaten? De voorwaarden die de overheid aan het gunnen van frequenties verbindt, zijn te beperkend. Zo is er een uitrolverplichting voor bestaande partijen die een 5G-frequentie bemachtigen. Daarin staat onder andere dat zij in 2022 nagenoeg landelijke 5G-dekking (98 procent van de Duitse bevolking) moeten hebben bereikt. Volgens de operators is dat echter technisch niet mogelijk met het frequentiespectrum dat via de veiling beschikbaar komt. De eventuele nieuwkomers komen er overigens genadiger vanaf: die mogen in 2022 een dekking van 50 procent hebben bereik. De overheid legt tevens een minimale snelheid van 100 Mbps via de 5G-netwerken op. Die verplichting geldt ook voor de snelwegen en de belangrijkste rijkswegen in het land. Die laatste voorwaarde moet de komst van zelfrijdende voertuigen faciliteren.

MVNO’s mogen ook

De grootste doorn in het oog van zowel Deutsche Telekom (waarin de Duitse overheid een belang van 31,9 procent heeft), Telefónica en Vodafone is echter het feit dat de Duitse overheid deelname aan de frequentieveiling open heeft gesteld voor zogenoemde Mobile Virtual Network Operators (MVNO’s). Dat zijn bedrijven die niet over een eigen draadloze netwerkinfrastructuur beschikken. Zij kopen capaciteit in van de operators die wel over dergelijke infrastructuur beschikken. Volgens Deutsche Telekom, Telefónica en Vodafone maakt de overheid met die bepaling dat het voor hen bijzonder onaantrekkelijk wordt om grote investeringen te plegen in de aanleg van 5G-netwerkinfrastructuur. “Wij hebben van het begin af aan gezegd dat de voorwaarden van de veiling onrealistisch zijn en voor rechtsongelijkheid zorgen”, stelde een Deutsche Telekom-woordvoerder eerder dit jaar.