Rotterdam krijgt open LoRa-netwerk

by Redactie IoT Journaal6 januari 2016

De Nederlandse hostingprovider Intermax is samen met de Rotterdam internet eXchange (R-iX) en Teqplay de uitrol gestart van een open LoRa-netwerk voor het Internet of Things (IoT) in de Rotterdamse stad en haven. LoRa staat voor ‘Long Range Low Power’. Met deze technologie kunnen objecten en systemen met een sensor bij zeer laag stroomverbruik door de lucht informatie uitwisselen. Begin november 2015 is operator KPN in Den Haag en Rotterdam met de uitrol van een eigen LoRa-netwerk begonnen. Naar verluidt, moet die infrastructuur in de loop van 2016 landelijke dekking bieden.

Het LoRa-initiatief van Intermax en de R-iX bestaat uit een ‘twintigtal gateways op strategische locaties’ in Rotterdam, zegt Ludo Baauw, directeur Strategie & Innovatie bij Intermax: “Het biedt de stad ongekende mogelijkheden voor sensortechnologie. Denk aan slimme stadsverlichting, het meten van waterniveaus of aan de mogelijkheden voor crowd control. Op een simpele, snelle en zuinige manier kunnen er op grote afstand allerlei soorten slimme meters worden uitgelezen, zonder dat daar dure mobiele abonnementen of veel mankracht voor nodig zijn.” Volgens de Intermax-man werkt zijn bedrijf belangeloos mee aan de totstandkoming van het Rotterdamse LoRa-netwerk.

Het vrij toegankelijke LoRa-netwerk is in vier weken tijd gerealiseerd door een reeks Rotterdamse bedrijven, overheden en onderwijs. Naast Intermax, Rotterdam internet eXchange en Teqplay gaat het om Eneco, de gemeente Rotterdam, het Havenbedrijf Rotterdam, Teach32, Hogeschool Rotterdam, Willem de Kooning Academie, het HavenLab, het Rotterdam Logistics Lab, CIC (Cambridge Innovation Center) en Deloitte.