Samsung blikt vooruit: trends 2016

by Redactie IoT Journaal6 januari 2016

Fabrikant Samsung heeft, traditiegetrouw, zijn glazen bol geraadpleegd om de verwachte hoofdtrends voor 2016 te voorspellen. Volgens het Zuid-Koreaanse bedrijf zullen wij dit jaar te maken krijgen met zaken als virtual reality-innovaties die de grenzen tussen digitaal en fysiek laten vervagen en een bij jongeren beginnende sociale bewustwording die leidt tot positieve, sociale veranderingen. De trends zijn gebaseerd op inzichten van experts van Samsungs Design & Innovation Centre, dat in Londen is gevestigd.

“Wij verwachten dat 2016 voor technologie een jaar van veranderingen wordt”, zegt Felix Heck, hoofd van Samsung Design Europe (SDE). “Wij zijn ervan overtuigd dat door het supersnelle internet, de explosie aan dataconnecties en de ontwikkeling van virtual reality de digitale wereld steeds meer onderdeel wordt van de fysieke wereld. Dat begint in onze huizen en verspreidt zich via ons wegennet in allerlei richtingen. De nieuwe trends zullen worden aangedreven door de jongere generatie, die steeds nadrukkelijker eist dat bedrijven sociaal verantwoord handelen.”

In 2016 haalt de mobiele internetsnelheid en -kwaliteit in Europa de breedband die we thuis gewend zijn in, aldus Samsung. Die verbetering in online performance moet mogelijkheden openen voor nieuwe applicaties en diensten, die voorheen niet voor mogelijk werden gehouden. Aangezien de technologische veranderingen steeds sneller gaan, denken de experts van Samsung dat de internetontwikkeling verder gaat dan ‘zien’ en ‘horen’. De enorme toename van virtuele innovaties geeft aan dat het internet zich beweegt in de richting van ‘voelen’ en ‘aanraken’ – wat ook wel the tactile internet wordt genoemd.

“In 2016 gaan we het begin zien van de verschuiving richting een meer emotionele en zintuiglijke technologie. Dit noemen we smart empathy”, aldus Camille Hammerer, hoofd van SDE’s Trend Experience lab. “Gesteund door innovaties in virtual reality bevinden we ons nu aan de vooravond van fundamentele verschuivingen. De verwachtingen die consumenten van hun omgang met technologie hebben, zijn aan het veranderen. Het transformeert van spullen die een bepaald doel dienen of een zekere functie hebben naar écht slimme producten en services, die naadloos passen in ons dagelijks leven. Zo worden onze ervaringen van alledag versterkt en op een wijze die we niet eerder kenden.”