Fingerbot IoT VrijdagmiddagVideo

VrijdagmiddagVideo: Zelfs de domste hardware verslimmen? Dat kan!

by Redactie IoT Journaal20 december 2019

Het meest domme huis verslimmen zonder dat het u financieel de kop kost? Dat kan! Dankzij de ‘Fingerbot‘, een Australische vinding. Dat is althans de claim van de bedenkers van het apparaatje. Het lijkt ideaal voor degene die het liefst alles via een app wil kunnen bedienen. Benieuwd hoe dat in zijn werk gaat? Dan is deze editie van de VrijdagmiddagVideo geknipt voor u.

Het leek tot voor kort een utopie: een huis zonder ‘domme apparaten’. Tenzij er voor een aardig bedrag werd geïnvesteerd in de aanschaf van allerhande slimme, op IoT-gebaseerde, spullen. En dan nog bleven er altijd wel wat zaken die minder makkelijk ‘smart’ waren te maken. Het Australische techneutencoöperatief Adaprox, geleid door CEO James Yao, stelt dat ook dergelijke hardware naar het volgende techniveau is te brengen. Tenminste, als wij de definitie van ‘verslimmen’ beperken tot het aan en uit schakelen van apparaten. Want dat is in essentie wat de Fingerbot doet. Het mechanische ‘armpje’ drukt bijvoorbeeld een schakelaar naar de ‘aan’- of ‘uit’-stand. En dat allemaal wordt – dankzij de ingebouwde Bluetooth- en WiFi-connectiviteit – aangestuurd via een bijbehorende gratis app op de smartphone. Wie daar nog de Adaprox Bridge Gateway aan toevoegt, kan zelf nog allerhande opeenvolgingen van acties (via het If this, then that-protocol, IFTT) programmeren en via de app door de Fingerbot laten uitvoeren. Ook is er integratie mogelijk met de slimme spraakassistenten van Apple en Google.

Nog even wat geld inzamelen

Adaprox heeft al wat ervaring opgedaan met het verslimmen van domme hardware, zoals lichtschakelaars. Voor dat soort zaken, verkoopt het al enige tijd de SwitchRobot. En nu komt daar de Fingerbot bij. Althans, als er genoeg geld voor wordt ingezameld via de crowd funding site Kickstarter.com. De Australiërs hadden een financieel einddoel van (omgerekend) 17.992 euro. Vandaag was dat al ruimschoots gehaald. Sterker nog: de teller staat op 30.717 euro. Met nog 32 dagen te gaan totdat de financieringstermijn afloopt. En dan de hamvraag: wat moet een Fingerbot kosten? Voor de starterskit vraagt Adaprox 69 Amerikaanse dollars. Dan krijgt u een Fingerbot, met een ‘Robot Arm Tool Pack’ én een Adaprox Bridge. Wie dat geld overmaakt, moet nog wel even geduld hebben. Naar verwachting wordt de Fingerbot in mei 2020 verscheept. Tot die tijd hebben wij in ieder geval het traditionele wervende crowd funding filmpje.