Aarde connected IoT

‘Aantal actieve IoT-apparaten naar 12,3 miljard stuks eind 2021’

by Redactie IoT Journaal27 september 2021

Na een lichte aarzeling tijdens de diverse hoogtepunten van de coronapandemie, groeit het aantal IoT-apparaten weer gestaag. Volgens het jongste rapport van het Duitse, in Internet of Things-gespecialiseerde, marktonderzoeksbureau IoT Analytics zullen er eind 2021 wereldwijd zo’n 12,3 miljard actieve IoT-apparaten opgesteld staan. Dat komt neer op een stijging van 9 procent ten opzichte van 2020. Het bureau doet die voorspelling zijn jongste rapport ‘State of IoT – Summer 2021‘.

De coronapandemie en het wereldwijde chiptekort zorgt er ook voor dat IoT Analytics zijn eerdere voorspelling voor het aantal IoT-apparaten in 2020 naar beneden heeft moeten bijstellen. Eerder had de marktonderzoeker nog gedacht dat er eind 2020 wereldwijd zo’n 11,7 miljard IoT-apparaten actief zouden zijn. De realiteit is echter dat de teller eind vorig jaar op ‘slechts’ 11,3 miljard stuks stil is blijven staan. De iets vertraagde groei klinkt ook door in de verwachtingen op langere termijn: daar waar IoT Analytics het had over 30,9 miljard exemplaren in 2025, gaat het bureau nu uit van 27,1 miljard stuks over vier jaar.

IoT Analytics 2021

Type IoT-connectiviteit & operators

IoT Analytics heeft ook indringend gekeken naar de stand van zaken als het gaat om het type IoT-connectiviteit. Daarin is wereldwijd te zien dat 4G nog steeds een aardige groei kent (+25 procent), mede dankzij de IoT-specifieke connectiviteitsstandaarden die op 4G zijn gebaseerd (LTE-Cat 1). Verder heeft het marktonderzoeksbureau de grootste operators – ook op het gebied van IoT-connectiviteit – tegen het licht gehouden. Als het gaat om IoT-groeipercentages, spant de Chinese operator China Telecom de kroon. Het bedrijf wist in de eerste helft van 2020 40 procent meer IoT-apparaten aan te sluiten ten opzichte van dezelfde periode in het voorgaande jaar. In de eerste zes maanden van 2021 ging die groei onverminderd door met 42 procent ten opzichte van 2020. Het Britse Vodafone is de enige andere grote, mondiaal actieve, operator die in het eerste halfjaar van 2021 groei wist te realiseren (+21 procent).

IoT Analytics 2021 II