IoT Hack

Aanvallen op industriële IoT-toepassingen nemen toe

by Redactie IoT Journaal6 november 2018

De groeiende populariteit van Internet of Things-toepassingen in de industriële sector heeft ook de onverdeelde aandacht van hackers en cybercriminelen. Dat is te terug te zien in het stijgend aantal aanvallen op industriële IoT-oplossingen (IIoT). Dat stelt de Russische cybersecurityspecialist Kaspersky in een recent rapport. Fabrieken in Vietnam, Algerije en Marokko zijn in de eerste helft van 2018 het vaakst op de korrel genomen door kwaadwillenden, aldus het bedrijf. Wie het rapport ‘Threat Landscape for Industrial Automation Systems’ op het gemak wil doorlezen, kan ’t via IoTJournaal gratis downloaden (30 pagina’s, 1 Mb, PDF).

Volgens de onderzoekers bij Kaspersky richten cybercriminelen en hackers hun pijlen meer en meer op met internet verbonden industriële apparatuur. Naar het zich laat aanzien – hoewel het altijd gissen blijft naar de werkelijke motieven – zijn de aanvallen ingegeven door hetzij bedrijfsspionage of het moedwillig verstoren van productieprocessen. Bij dat laatste wordt met name gedacht aan hackerteams die door overheden worden gesteund. Om het aantal IIoT-cyberaanvallen in perspectief te zetten: zo’n 41,21 procent van alle door Kaspersky beveiligde industriële ondernemingen heeft in de eerste helft van 2018 te maken gehad met minimaal één aanval. Ter vergelijking: in dezelfde periode vorig jaar was dat nog 36,61 procent.

Kaspersky cybersecurity IIoT

Vietnam ’t meest getroffen

Als wij kijken naar de landen waar hackers het meest actief zijn als het gaat om IIoT-aanvallen, dan gaat Vietnam aan kop. In regio’s uitgedrukt, zijn het met name Azië, Afrika, het Midden-Oosten en Latijns Amerika waar cybercriminelen hun pijlen op richten. West-Europa komt er genadig van af, zo blijkt uit de statistieken van Kaspersky. Dat is weer terug te zien in het staatje van ‘minst aangevallen landen’: daarin staan zeven Europese landen (Nederland op nummer 4) aan kop met het laagste percentage IIoT-cyberaanvallen.

Kaspersky cybersecurity IIoT