ABI Research 5G IoT

ABI Research ontrafelt vijf mythes rond 5G

by Redactie IoT Journaal18 september 2019

5G biedt alleen maar nog hogere down- en uploadsnelheden.” Het is één van de uitspraken die je weleens hoort als het gaat om de opvolger van de huidige 4G-standaard voor mobiele (data)communicatie. Maar is dat wel zo? Het Amerikaanse marktonderzoeksbureau ABI Research zocht het uit en ontrafelde deze en vier andere mythes rond 5G. Wij lichten er twee uit. Wie over de resterende mythes wil lezen, kan het rapport ‘The 5 Myths of 5G’ gratis downloaden via IoTJournaal (11 pagina’s, 5,15 Mb, PDF).

Om maar met de eerste ‘mythe’ te beginnen: 5G biedt meer dan ‘alleen maar’ hogere snelheden. Tenminste: dat stelt ABI Research. “5G heeft inderdaad hogere snelheden en een lagere latency. Door de opbouw van de netwerkinfrastructuur – met zaken als intelligente kleine zend- en ontvangststations – worden juist nieuwe diensten mogelijk. Beschouw het als een netwerk waarin talloze micro-datacenters staan opgesteld, dichtbij de uiteindelijke gebruiker.” Die eigenschap van 5G leent zich bijvoorbeeld voor complexe en omvangrijke IoT-toepassingen, zoals op dit moment wordt bekeken in een proefproject van operator KPN en Shell in Pernis.

Nieuwe verdienmodellen

“Het terugverdienen van de investeringen voor 5G-netwerken worden – zoals altijd – terugverdiend door de verkoop van mobiele abonnementen aan particulieren en bedrijven.” Dat is een mythe, zo stelt ABI Research. Het bureau becijfert dat het tot zo’n jaar of vijftien kan duren voordat operators de bewuste investeringen via de traditionele abonnementenverkoop terug kunnen verdienen. “5G biedt operators juist nieuwe omzet- en verdienmodellen. Daar moeten zij gebruik van maken, bijvoorbeeld door het benutten van de mogelijkheden die het heeft om zaken als complexe en industriespecifieke IoT-toepassingen te faciliteren.”