SWEEPER robot IoT AI

Agri-innovatie met Nederlands tintje: IoT-robot plukt paprika’s

by Redactie IoT Journaal1 augustus 2018

Het heeft even geduurd. Zo’n drie jaar om wat preciezer te zijn. Maar nu is het dan eindelijk zover: de eerste commercieel inzetbare paprikaplukrobot is een feit (goed woord voor Scrabble). Het apparaat, ‘SWEEPER‘ geheten, heeft een Nederlands tintje, aangezien de Universiteit van Wageningen het internationale project coördineert. Ook is er een Nederlandse paprikateler (Tuindershoek) bij betrokken. De andere partners zijn het Belgische Proefstation voor de Groenteteelt en de universiteiten  Ben-Gurion (Israël) en Umea (Zweden).

Op twaalf februari 2015 werd het officiële startschot gegeven voor het SWEEPER-project. Financiële steun was er destijds van het Europese Horizon 2020-research fonds (4 miljoen euro). Op 4 juli dit jaar konden de onderzoekers dan eindelijk de vruchten van hun inspanningen laten zien tijdens de eerste ‘live demonstratie’ van de plukrobot in de kassen van paprikateler Tuindershoek in IJsselmuiden, een aardige speler op dat gebied (jaarlijkse productie circa 10 miljoen paprika’s).  Om het geheel in perspectief te zetten: in de Europese Unie wordt jaarlijks zo’n 1.300.000.000 kilo aan paprika’s geoogst.

Nog vijf jaar wachten

De SWEEPER is uitgerust met een keur aan sensoren plus de nodige slimme software. Hierdoor kan het zowel rijpe paprika’s identificeren als de juiste hoek vinden om de groente te oogsten. Dat laatste wordt weer gedaan met behulp van een ingebouwd zaagje. Tijdens de recente demonstratie bij teler Tuindershoek slaagde de SWEEPER erin om 62 procent van alle rijpe paprika’s in 24 seconden te plukken. Da’s op zich al een ‘aardig’ wapenfeit, maar het duurt nog even voordat de robot te koop is. Een woordvoerder van het SWEEPER-consortium verwacht dat het nog een jaar of vier tot vijf zal duren voordat het apparaat daadwerkelijk op de markt komt. Tot die tijd hebben wij in ieder geval de video van de demonstratie op Nederlandse bodem. Videootje!