Amazon breidt IoT-functionaliteit in AWS-cloudplatform uit

by Redactie IoT Journaal26 november 2019

Internet-gigant Amazon zal volgende week (van 2 tot en met 6 december) in het Amerikaanse gokparadijs Las Vegas zijn jaarlijkse Amazon Web Services re:Invent evenement houden. Vooruitlopend op het feestje voor ontwikkelaars, heeft het bedrijf al het nodige aan te verwachten introducties laten lekken. Een groot gedeelte van de te verwachten noviteiten heeft betrekking op Internet of Things. De redactie van IoTJournaal heeft ze voor u op een rijtje gezet.

Het is bijna een traditie geworden: voorafgaand aan zijn jaarlijkse ontwikkelaarsfeest AWS re:Invent komen de belangrijkste nieuwtjes al naar buiten. Dit jaar is geen uitzondering. Allereerst komt er een grotere integratie van de eigen intelligente spraakassistent Alexa Voice Services met IoT Core van Amazon Web Services. Met dat cloudonderdeel kunnen IoT-apparaten onderling en met andere cloudapplicaties communiceren. Naar verluidt, heeft Amazon tegelijkertijd de hardware-eisen flink teruggeschroefd voor apparaten die Alexa-integratie mee moeten krijgen (waaronder slechts 1 Mb Ram-geheugen in plaats van 100 Mb). Het een en ander moet Alexa-diensten naar eenvoudigere hardware kunnen brengen, zoals thermostaten en een grotere variëteit aan huishoudelijke apparatuur.

Meer edge-mogelijkheden

Naarmate het aantal IoT-apparaten en de daarmee samenhangende aanwas van data stijgt, wordt het handiger om (een deel van) de informatieverwerking naar de randen van het netwerk te verplaatsen. Met andere woorden: edge computing. Het is dan ook niet vreemd dat Amazon de functionaliteit van zijn IoT-specifieke edge computing platform (‘IoT Greengrass‘) flink gaat uitbreiden. Daarnaast voegt het bedrijf security-functionaliteit toe aan zijn IoT Device Management-systeem (‘secure tunneling’ tussen apparaten onderling).

AWS Greengrass IoT