Amazon Dash button

Amazon Dash button nu ook beschikbaar voor Britse consument

by Paul31 augustus 2016

De Amerikaanse e-commerce gigant Amazon is vandaag begonnen met de verkoop van een reeks ‘Dash buttons‘ in zijn Britse webshop. De Dash button maakt het mogelijk om met letterlijk een druk op de knop één bepaald product van één merk te bestellen, zoals wasmiddel van Ariel of condooms van Durex. Het is The Internet of Things in optima forma, zo zegt Amazon.

De Britse consument kan op dit moment bij Amazon kiezen uit 40 verschillende Dash buttons. Achter de IoT-knoppen zitten diverse producten van bekende merken zoals Air Wick, Ariel, Cesar, Dettol, Durex, Gillette, Huggies, Listerine, Nescafé, Nicorette, Pedigree, Vanish en Wilkinson. Voor een button moet 4,99 pond worden neergeteld, daarin zit overigens ook een credit van 4,99 pond voor de eerste aanschaf.

Alleen voor ‘Prime’-klanten

Om de Dash button te activeren, moet de consument een speciale app voor zijn smartphone downloaden (iOS en Android). Vervolgens wordt (via bluetooth) een verbinding met de button gemaakt en is het apparaatje geactiveerd. Zodra er op de button wordt gedrukt, maakt het een verbinding met het internet (via WiFi) en geeft het de order door aan Amazon. De eigenaar van de Dash button krijgt tegelijkertijd een melding van de geplaatste order en kan die desgewenst nog annuleren. Er is één klein addertje onder het gras: alleen Amazon-klanten die deelnemen aan het premium programma ‘Prime‘ kunnen een Dash bestellen. Amazon Prime kost in Groot-Brittannië 7,99 pond per maand.

Dash Replenishment Service

Achter de Dash button schuilt de Dash Replenishment Service (DRS). Die IoT-technologie draagt zorg voor de orderverwerking en de uiteindelijke belevering. DRS is ook beschikbaar voor derde partijen om in hun producten te integreren. Zo komen er in Groot-Brittannië binnenkort afwasmachines van Bosch en Siemens waarin DRS is ingebouwd. De apparaten zorgen dan zelf voor de bestelling van afwasmiddel. Naar verluidt, zullen Grundig, Samsung en Whirlpool eveneens volgen met apparaten waarin DRS is geïntegreerd.

Voorlopig niet in Nederland

De Dash button heeft in maart 2015 zijn vuurdoop gekregen in de Amerikaanse thuismarkt van Amazon. Daar is het aanbod inmiddels uitgegroeid tot meer dan 150 merken/producten. Ook zijn er diverse huishoudelijke apparaten op de markt waarin DRS is ingebouwd. In Nederland heeft Amazon vooralsnog een webwinkel met een uitgedund aanbod: het verkoopt alleen boeken. Het is niet bekend of en wanneer Amazon.nl op gelijke hoogte wordt getrokken met Amazon-webshops in andere landen.

Benieuwd hoe de Dash button in de praktijk werkt? Videootje!

https://youtu.be/EHMXXOB6qPA