Amazon 2021 Domotica IoT

Amazon kondigt stevige uitbreiding ‘slim huis-gadgets’ aan

by Redactie IoT Journaal30 september 2021

De Amerikaanse internetgigant Amazon heeft zijn portfolio op het gebied van producten voor het slimme huishouden stevig uitgebreid. Ook heeft het concern zijn eerste wearable geïntroduceerd.

Misschien de meest in het oog springende noviteit van Amazon op het gebied van ’t slimme huishouden is de ‘Astro‘, een robot op wieltjes (plus een schermpje met twee oogachtige cirkels als standaardprojectie) die voor bewakingsdoeleinden inzetbaar is én als entertainment center kan worden gebruikt. De wieltjes zorgen ervoor dat de Astro desgewenst de eigenaar in huis kan volgen. Ook is het mogelijk om de Astro met spraakcommando’s aan te sturen, bijvoorbeeld om naar een bepaalde kamer te gaan. De ingebouwde – horizontaal en verticaal beweegbare – videocamera streamt vervolgens beelden van de bewuste kamer door. Een geruststelling voor wie zich zorgen maakt om de privacy-aspecten van de robot: de camera’s, de microfoon en de wieltjes zijn met één knop uit te schakelen. Amazon belooft dat er nog diverse diensten en uitbreidingen voor de Astro komen, variërende van opzetstukjes (bijvoorbeeld om een glas te vervoeren) tot surveillance voor ouderen die zo lang mogelijk thuis willen kunnen blijven wonen. Het apparaat wordt in december 2021 voor een verkoopprijs van 1.000 dollar op de markt gebracht met de nodige restricties: alleen in de Verenigde Staten en voor een select aantal klanten via het Amazon 1 Day Edition-programma. De internetgigant heeft er alvast één disclaimer bij: de Astro kan geen trap op of af gaan. Da’s nou weer een tegenvaller.

Echo’s in overvloed

Amazon heeft zijn bestaande reeks Echo-hardware (slimme spraakassistenten ingebakken in diverse apparaten) nu ook uitgebreid met een Echo Show 15 (15,6-inch Full HD display in een lijst, adviesverkoopprijs 250 dollar) waarop bijvoorbeeld gezinskalenders en to-do lijstjes kunnen worden afgebeeld én waarmee online aankopen zijn te doen. Verder is er de Echo Glow (videoconferencing apparaat voorzien van 8-inch scherm en videocamera/microfoon, bestemd voor ‘de hele familie’), adviesverkoopprijs 299,99 dollar, 249,99 dollar via het Day 1 Edition-programma). Aardig extraatje: de Glow biedt ook de mogelijkheid om fysieke spullen (zoals een favoriet speelgoed) in 3D te scannen en vervolgens bijvoorbeeld als puzzel te projecteren. Het kersverse duo is in de eerste instantie alleen in de Verenigde Staten te koop. Verder heeft Amazon de ontwikkeling van een speciale uitvoering van de slimme spraakassistent Alexa aangekondigd: ‘Hey Disney’. Het wordt ’t resultaat van een samenwerking met het entertainmentbedrijf Disney en is bedoeld voor kinderen en Disney-fans.

Amazon Echo Show IoT

Vinger aan de pols

Met de ‘Halo View’ heeft Amazon nu ook een wearable in zijn productassortiment. Het kersverse apparaatje heeft de vorm van armband en kan onder andere lichaamsbeweging (en zaken als hartslag, zuurstofniveau in het bloed en slaapritme) meten. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om – op basis van het gemeten slaapritme – ‘relaxerende en gezonde’ spullen te bestellen bij bijvoorbeeld Amazons eigen Whole Food supermarktketen (alleen in de Verenigde Staten). De Halo View gaat 79,99 dollar kosten (verkrijgbaar in de Verenigde Staten in december 2021). In die prijs zit ook een abonnement op ‘speciale fitnessprogramma’s en andere exclusieve diensten’. Na dat jaar brengt Amazon automatisch 3,99 dollar per maand in rekening voor dat abonnement.

Amazon 2021 Warable IoT