Amazon laat IoT-toekomst van retail zien met Go winkel

by Redactie IoT Journaal23 januari 2018

Internetgigant Amazon heeft in de Verenigde Staten de (mogelijke) toekomst van de retail in de praktijk laten zien. Het bedrijf heeft in de Amerikaanse stad Seattle zijn eerste ‘Amazon Go‘-winkel geopend. De winkel is voorzien van diverse technologische snufjes om ervoor te zorgen dat het winkelend publiek niet meer in de rij voor een kassa hoeft te staan. Die kassa is er namelijk niet. Grappig detail: op de openingsdag van Amazon Go stonden er flinke rijen van belangstellenden die de winkel in wilden. Dat dan weer wel.

In de Amazon Go wordt eenn combinatie van Internet of Things-oplossingen, intelligente software (Artificial Intelligence en Machine Learning) plus de nodige sensoren en camera’s. Klanten kunnen er alleen winkelen als zij een speciale Amazon Go app op hun smartphone hebben geïnstalleerd en daarmee ook een speciale QR-code inscannen bij de ingang van de winkel. In de app staan onder andere de credit card gegevens van de persoon in kwestie, een essentieel onderdeel voor het ‘kassaloze winkelen’. De app houdt tevens bij wat de klant voor boodschappen in het winkelkarretje stopt. Die worden vervolgens, bij het verlaten van de winkel, automatisch op de credit card van de klant afgeboekt. Een ‘kassabonnetje’ wordt daarna naar de app gestuurd.

‘Binnen tien jaar 2.000 Amazon Go’s’

Vooralsnog wordt er in de Amazon Go alleen kant-en-klaar maaltijden en verse producten als brood en melk verkocht. Daarmee is het beperkter in zijn aanbod dan de gemiddelde Amerikaanse supermarkt. Het is nog niet duidelijk of Amazon dit ook in andere Go-winkels zo wil houden. Naar verluidt, is het internetbedrijf in ieder geval van plan om in de komende tien jaar zo’n 2.000 Go-fillialen verspreid over de Verenigde Staten te openen. Of Amazon Go ook daadwerkelijk aan een behoefte voldoet? Daar is het Amerikaanse publiek nogal over verdeeld, zo blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door het marktonderzoeksbureau BI Intelligence.

Amazon Go onderzoek

Videootje!

Voor wie het shoppen in een Amazon Go winkel ‘in actie’ wil zien, heeft de internetgigant een keurig filmpje gemaakt. Videootje!