Amazon Go

Amazon opent eerste Europese Go-vestiging in Londen

by Redactie IoT Journaal15 maart 2021

De Amerikaanse internetgigant Amazon heeft onlangs in de Britse hoofdstad Londen zijn eerste Europese ‘Amazon Go‘-winkel geopend. De winkel is voorzien van diverse technologische snufjes om ervoor te zorgen dat het winkelend publiek niet meer in de rij voor een kassa hoeft te staan. Die kassa is er namelijk niet.  Naar verluidt, wil de onderneming in totaal 30 Amazon G0-winkels in Groot-Brittannië openen.

In de Amazon Go en Amazon Grocery (waar ook verse producten worden verkocht) wordt een combinatie van Internet of Things-oplossingen, intelligente software (Artificial Intelligence en Machine Learning) plus de nodige sensoren en camera’s. Klanten kunnen er alleen winkelen als zij een speciale Amazon Go app op hun smartphone hebben geïnstalleerd en daarmee ook een speciale QR-code inscannen bij de ingang van de winkel. In de app staan onder andere de credit card gegevens van de persoon in kwestie, een essentieel onderdeel voor het ‘kassaloze winkelen’. De app houdt tevens bij wat de klant voor boodschappen in het winkelkarretje stopt. Die worden vervolgens, bij het verlaten van de winkel, automatisch op de credit card van de klant afgeboekt. Een ‘kassabonnetje’ wordt daarna naar de app gestuurd. Sinds de introductie van de eerste Amazon G0-winkel in 2018, heeft het bedrijf de achterliggende technologie verder ontwikkeld. Zo zijn er in de Londense winkel nieuwe algoritmen toegepast waardoor ook de verschillen in erg op elkaar lijkende producten worden opgepikt. Ook wordt de gebruikte technologie inmiddels ook als los product aan de man gebracht (‘Just Walk Out‘).

‘Binnen tien jaar 2.000 Amazon Go’s’

Vooralsnog wordt er in de Amazon Go alleen kant-en-klaar maaltijden en verse producten als brood en melk verkocht. Daarmee is het beperkter in zijn aanbod dan de gemiddelde supermarkt. De ambities van Amazon bij de opening van de eerste G0-vestiging in 2018 waren groot. Het bedrijf zou destijds van plan zijn om binnen tien jaar zo’n 2.000 Go-fillialen verspreid over de Verenigde Staten te openen. Daar lijkt het, drie jaar verder, nog bij lange na niet aan te komen. In Verenigde Staten zijn inmiddels zo’n 26 Amazon Go- en twee Amazon Grocery-vestigingen te vinden.

Amazon Go in actie

Voor wie het shoppen in een Amazon Go winkel ‘in actie’ wil zien, heeft de internetgigant een keurig promofilmpje gemaakt.