Zoox Fully Autonomous Vehicle

Amazon start proef zelfrijdende auto’s in Seattle

by Redactie IoT Journaal24 oktober 2021

Eigenlijk hadden ze al volop rond moeten rijden: de zelfrijdende auto (‘IoT op wielen’). Maar het blijft nog steeds beperkt tot proefprojecten. Al worden die wel steeds grootschaliger en meer gericht op ‘de echte praktijk’. Zoals fabrikant Zoox, een dochteronderneming van internetgigant Amazon. Het bedrijf wil zijn ‘zonder handen rijden-prototypes’ binnenkort als proef door de straten van de Amerikaanse stad Seattle laten rijden.

Voertuigen die zelfstandig van A naar B rijden, waarbij de mens louter de rol van passagier vervult. In het techjargon spreken wij dan van ‘Full Automation‘, het vijfde niveau van autonomous driving. De combinatie van Artificial Intelligence en IoT zorgt ervoor dat het mensen- en vrachtvervoer over enige tijd vlotjes en volledig geautomatiseerd verloopt. Dat is ook wat Zoox voorstaat. Het maakt binnen nu en een paar maanden een begin met een ‘real life’ proef waarbij zijn semi-autonoom rijdende auto’s (aangepaste Toyota Highlander SUV’s) volop in het straatbeeld van Seattle moeten voorkomen. De bedoeling is om in ‘uitdagende stedelijke omgevingen’ zoveel mogelijk data over de mobiele praktijk te vergaren, zo laat Zoox weten. Die informatie wordt weer gebruikt in zijn echte Full Automation-voertuigen.

Nog even geduld, aub

Het duurt echter nog wel even voordat de zelfrijdende auto een dagelijks beeld is op de wegen. Niet alleen zijn de autofabrikanten en hun toeleveranciers nog niet zover: ook de overheid (wetgeving) en sectoren zoals de verzekeringsbranche hebben nog wel wat werk te doen. De wetgever moet zich nog goed buigen over de aanpassingen aan de regelgeving die de ‘zonder handen’-maatschappij vereist. En de verzekeringssector is druk doende om uit te vogelen hoe het zit met zaken als aansprakelijkheid en premieberekening. Want hoe kun je de autoverzekering berekenen voor een zelfrijdend voertuig dat die in principe niet of nauwelijks schade zal oplopen of berokkenen in het verkeer? Enfin, het zijn vragen waar vooralsnog geen pasklare antwoorden op zijn. Wel is duidelijk dat de zelfrijdende auto de nodige impact heeft op de maatschappij als geheel en diverse sectoren in het bijzonder. En niet te vergeten: ook  voor de argeloze voetgangers heeft de zelfrijdende auto de nodige impact.