Amazon Sidewalk

Amazon ziet brood in eigen standaard voor IoT-connectiviteit

by Redactie IoT Journaal2 oktober 2019

Internetgigant Amazon heeft onlangs een flinke aankondiging gedaan op het gebied van domotica-spullen. Tussen de nieuwe slimme luidsprekers en andere noviteiten  bevond zich ook ‘Sidewalk‘. Het is een door Amazon zelf ontwikkelde, specifiek voor Internet of Things bedoelde, draadloze datacommunicatiestandaard voor het overbruggen van langere afstanden. Daarmee wil het bedrijf de concurrentie aangaan met reeds bestaande IoT-specifieke connectiviteitsstandaarden zoals LoRa en Sigfox.

Amazon heeft de exacte specificaties van het kersverse Sidewalk nog niet vrijgegeven. Wel is er door het bedrijf op een blog iets meer verteld over de beweegredenen achter de ontwikkeling van een eigen connectiviteitsstandaard. Dit zegt Amazon er zelf over in een summiere blog: “Veel van de slimme apparaten in huis gebruiken tegenwoordig Bluetooth of WiFi om toegang te krijgen tot netwerken. Maar dergelijke draadloze verbindingen zijn beperkt in actieradius. Aan het andere eind van het spectrum bevindt zich de mogelijkheid om dergelijke apparaten via het reguliere mobiele netwerk, met straks 5G in het vooruitzicht, met internet te verbinden. Dat kan echter een complexe kwestie zijn. Dat laat ruimte over voor een goedkope connectiviteitsoplossing die een groot bereik koppelt aan laag energieverbruik en bescheiden gebruik van bandbreedte. Daarom introduceren wij nu Sidewalk, zodat consumenten de functionaliteit van hun slimme apparaten ook buitenshuis kunnen blijven gebruiken.”

900 MHz spectrum

Het weinige dat Amazon tot dusver heeft gepubliceerd over de technische specificaties van Sidewalk, wijst er op dat het gebruik maakt frequenties in het 900 MHz spectrum. Dat is op zich geen noviteit: het bewuste spectrum wordt in de Verenigde Staten bijvoorbeeld gebruikt voor radiocommunicatie van nooddiensten en spraakcommunicatie walkie-talkies. Verder zou Sidewalk gebaseerd zijn op mesh-technologie, waarbij elke netwerknode met meerdere nodes verbonden is. Hiermee wordt het bereik verder vergroot. Naar verluidt, heeft Amazon Sidewalk al getest met Fetch, één van zijn onlangs geïntroduceerde IoT-apparaten. Fetch is een wearable die aan de halsband van een huisdier, zoals een hond, wordt bevestigd. De ingebouwde sensoren geven vervolgens informatie over de gezondheid én de locatie van het dier door aan de eigenaar die het vervolgens via een smartphone app kan bekijken. Volgens Amazon heeft het ook al een geslaagde proef uitgevoerd met een Sidewalk-mesh netwerk van 700 nodes groot.