Reddingswerkzaamheden IoT

Amerikaanse overheid vraagt om IoT-oplossingen voor reddingswerkers

by Redactie IoT Journaal19 januari 2018

De Amerikaanse overheid nodigt marktpartijen uit om met ‘innovatieve oplossingen’ te komen voor hulp- en nooddiensten. De gekozen inzendingen krijgen elk in totaal 150.000 dollar voor het bouwen van twee prototypen. Eén van de voorwaarden is dat de oplossingen gebruik maken van IoT- en Smart City-technologieën. Het initiatief komt van de afdeling Science Technology Directorate First Responders Group van het Department of Homeland Security. Marktpartijen mogen hun oplossingen insturen tot 4 februari 2018.

Het zogenoemde ‘Request for Information’-initiatief wordt door de Amerikaanse federale overheidsinstantie uitgevoerd in samenwerking met de non-profit organisatie Smart City IoT Innovation (SCITI). Deze publiek-private instantie is bedoeld als lab voor de ontwikkeling van ‘innovaties op het gebied van smart citiy-technologie’. SCITI staat onder andere borg voor de beoordeling van de ingezonden oplossingen. Marktpartijen krijgen voor de ontwikkeling van een eerste prototype een financieel duwtje in de rug van 50.000 dollar. Dat bedrag kan nog verder oplopen, als het bewuste prototype aan meerdere criteria voldoet. Wie wordt uitverkozen om naar een tweede ronde te gaan, mag vervolgens nog eens 100.000 dollar op de rekening verwachten voor de bouw van een tweede prototype.

Drie categorieën

Naast het gebruik van IoT- en Smart City-technologieën, wordt van de inzendende (tech)bedrijven verwacht dat zij hun betreffende oplossingen ook daadwerkelijk commercieel leverbaar kunnen maken. Met andere woorden: als het slechts om een geslaagd labexperiment gaat en het niet commercieel levensvatbaar is, dan is het jammer maar helaas. Er zijn drie gebieden waarin marktpartijen zich op kunnen inschrijven:

  • Navigatie en sensoren. Denk aan autonoom navigerende technologie voor drones die in gebouwen taken kunnen uitvoeren in bij moeilijk reddingswerk, tijdens calamiteiten als aardbevingen of brand. Daarnaast zijn ook inzendingen welkom die andere problemen oplossen tijdens dergelijke missies, zoals het vinden van signalen van mobiele telefoons of de opsporing van mensen onder puin.
  • Een geïntegreerde reeks sensoren voor gebruik in gebouwen. Deze prototypes moeten meerdere soorten sensoren kunnen integreren: van apparaten die (digitaal)beeld opvangen tot streaming video, thermische informatie en WiFi-signalen.
  • Smart Hub. In deze categorie vallen prototypes die door medewerkers van hulp- en nooddiensten kunnen worden gedragen. De apparaten moeten als een centrale kunnen fungeren waarmee  allerhande soorten informatie (onder andere afkomstig van Smart City- of Smart Building-oplossingen) is af te lezen. Ook moet de Smart Hub hulpverleners in staat stellen om op basis van de binnenkomende data diverse handelingen uit te voeren.