Gehandicapten parkeerplaats IoT

Amsterdam start proef met inzet IoT voor parkeerplaatsen gehandicapten

by Redactie IoT Journaal10 december 2018

Er komt soelaas voor gehandicapten die hun speciale parkeerplekken in Amsterdam bezet zien door ‘gewone’ automobilisten. De gemeente start namelijk begin volgend jaar een proef waarbij Internet of Things-technologie wordt gebruikt om misbruik van gehandicaptenparkeerplaatsen tegen te gaan.

Volgens de Amsterdamse wethouder Sharon Dijksma (Verkeer en Vervoer, Water en Luchtkwaliteit) worden er in januari 2019 verspreid over de stad op vijftig gehandicaptenparkeerplekken (op kenteken uitgegeven) sensoren geplaatst. Deze staan in verbinding met een database van de afdeling Handhaving en Toezicht. Zodra een ongeautoriseerd voertuig op die plekken parkeert, wordt dat automatisch doorgegeven aan H&T. Het gevolg kan een boete van 370 euro zijn.

Twee maanden

De IoT-proef duurt twee maanden, zo laat wethouder Dijksma weten. Voor de technische invulling is gekozen voor het bedrijf SPOTTEN, een kerserse joint venture van bouwbedrijf Dura Vermeer en de Nederlandse vestiging van de Duitse IT-dienstverlener T-Systems. De gemeente werkt tijdens de testperiode ook samen met een onbekend aantal gehandicapte automobilisten. Naar verluidt, zijn er meer dan 10.000 Amsterdammers in het bezit van een gehandicaptenparkeerkaart.

Britse gemeente

In het buitenland wordt al langer gewerkt met op IoT-gebaseerde oplossingen om misbruik van parkeerplekken voor invaliden tegen te gaan. Zo heeft het Britste Westminster als sinds 2013 dergelijke parkeerplaatsen in de stad uitgerust met RFID-chips. Via een speciale app kunnen invalide automobilisten de dichtstbijzijnde (vrije) parkeerplek vinden. Ook wordt bijgehouden of de bewuste plek inderdaad door een gehandicapte wordt bezet.