Apple Watch Series 4 IoT

Apple maakt meters in e-health met nieuwe Apple Watch

by Redactie IoT Journaal13 september 2018

Apple heeft afgelopen woensdagmiddag in de Verenigde Staten (lokale tijd), bijna traditiegetrouw, zijn jaarlijkse najaarspersconferentie gehouden. Het Amerikaanse IT-concern pakt uit met drie nieuwe iPhone-smartphonemodellen en een kersverse uitvoering van de Apple Watch: de Series 4. Dat laatste apparaat herbergt de meeste nieuwigheden, aldus industrieanalisten. De  Series 4 is vanaf 21 september te koop. De Nederlandse prijzen starten op 429 euro. 

Wearables lijken de laatste tijd minder enthousiast te worden ontvangen door de doorsnee consument. Apple hoopt het tij echter te keren met zijn nieuwe Apple Watch Series 4. Het slimme horloge is allereerst wat uiterlijk betreft aangepast. Zo zijn de randen van het scherm kleiner geworden. Ook heeft de fabrikant het scherm zelf groter gemaakt. Er zijn twee schermuitvoeringen van het horloge beschikbaar, elk groter dan te krijgen was in de voorgaande modellen: 40 mm (was 38 mm) en 44 mm (was 42 mm). Daarnaast kent de Series 4 een dunnere horlogekast en is het draaiknopje aan de zijkant uitgerust met een trilfunctie. In het binnenste van ‘t horloge heeft de fabrikant ten slotte een snellere Apple S4-processor (twee 64-bits processorkernen) ingebouwd. Daardoor moet het apparaat zo’n twee keer sneller zijn dan de voorgangers. Zonder dat het ten koste gaat van de werktijd op een volle acculading, aldus Apple.

E-health-functionaliteit

De uiterlijkheden van de Apple Watch Series 4 springen het meest in ‘t oog. Maar de Apple heeft ook zitten sleutelen aan de gebruiksmogelijkheden van het horloge. Zo maakt de producent met de smartwatch stappen op het gebied van e-health door de mogelijkheid tot het monitoren van de hartslag. De Series 4 kan hierdoor een melding geven bij afwijkende hartritmes. Ook is het in staat om hartflimpjes (electrocardiogram, ECG) te maken. Verder kent het horloge een sensor die vallende bewegingen detecteert. Als de gebruiker niet binnen een minuut weer op de benen staat, stuurt het horloge automatisch een alarmsignaal naar een alarmcentrale. Hiervoor is wel een Series 4-uitvoering met ingebouwde simkaart vereist (vooralsnog alleen in de Verenigde Staten leverbaar). De nieuwe functionaliteit hangt tevens samen met een update van het besturingssysteem watchOS (versie 5) die op 17 september beschikbaar komt.

Geheel in stijl, heeft Apple een wervend filmpje over zijn nieuwe spullen gemaakt. Videootje!