Apple Homekit

Apple wil huizen bij bouw al voorzien van zijn eigen domotica-technologie

by Paul16 november 2016

Fabrikant Apple heeft weliswaar (naar verluidt) zijn plannen voor de productie van een eigen slimme, connected, car opgegeven, maar het bedrijf zit ondertussen niet stil als het gaat om The Internet of Things. Volgens de laatste geruchten is Apple namelijk zowel bezig met ‘slimme brillen’ (à la Google Glass) als ‘slimme huizen’.

Eerst maar eens die slimme bril. Volgens het doorgaans betrouwbare persbureau Bloomberg ontwikkelt Apple een bril die gekoppeld wordt aan zijn iPhone-smartphones. Daardoor kan er op de glazen informatie afkomstig van het internet worden geprojecteerd. Ook zou Apple onderzoeken of er Augmented Reality-elementen aan de bril kunnen worden toegevoegd. Of en wanneer er Apple Glasses op de markt komen, is onbekend.

‘Apple Inside’

Tegelijkertijd komen er andere berichten over Apple’s bemoeienis met de markt voor The Internet of Things. Het bedrijf is in de Verenigde Staten met diverse partijen uit de bouwsector in gesprek om ‘Apple-Inside Homes’ van de grond te krijgen. De bedoeling is dat er vanaf het tekentafelstadium van onroerend goed projecten er al infrastructuur wordt opgenomen die specifiek bedoeld is voor Apple’s eigen domotica-technologie (‘Homekit‘ geheten). Hierdoor zou het bijvoorbeeld mogelijk worden om bij oplevering van het huis al direct te kunnen beschikken over Siri, Apple’s Personal Virtual Assistent die nu nog alleen beschikbaar is voor de mobiele hardware van het bedrijf.

‘Duidelijke standaard’

In tegenstelling tot de berichten over de slimme bril, bevestigt Apple wel dat er mogelijk Smart Homes voorzien van zijn Homekit-technologie komen. Greg Joswiak, vice president product marketing bij Apple: “Wij zijn op dit moment nog in gesprek met de bedoeling om tot specifieke proefprojecten te komen. Daarbij is het doel dat huiseigenaren één duidelijke standaard voor domotica-oplossingen krijgen en dat er een geïntegreerd aanbod voor hen is. Uiteindelijk willen wij er mede voor zorgen dat domotica gemeengoed wordt.”

Apple’s Homekit is overigens al in 2014 geïntroduceerd. Benieuwd hoe die introductie er uit zag? Videootje!