Apple iOS 15

Apple wil iPhone als huissleutel laten gebruiken

by Redactie IoT Journaal9 juni 2021

Sommige mensen lopen voortdurend te zoeken naar hun sleutels, ongeacht of het nu een huis- of autosleutel is. Wat zou het toch handig zijn als je een ander, van IoT-technologie voorzien, apparaat daarvoor kon gebruiken! De Amerikaanse IT-gigant Apple heeft daar al sinds de zomer van 2020 een oplossing voor, als het gaat om toegang te krijgen tot recente modellen van autofabrikant BMW. Gebruik domweg een iPhone of een Smartwatch van Apple. In het najaar van 2021 wordt die functionaliteit uitgebreid met de mogelijkheid om de telefoon en het slimme horloge te gebruiken om de voordeur van het huis te openen.

Traditiegetrouw kondigt Apple tijdens zijn jaarlijkse World Wide Developers Conference, een feestje voor de ontwikkelaars die zich richten op Apple-spullen, de nodige noviteiten aan. Dat is ook gebeurd tijdens de WWDC 2021 (van 7 juni tot 11 juni). Eén van de belangrijkste aankondigingen was de komst van versie 15 van iOS, het besturingssysteem voor de iPhone en de iPad. Eén nieuwe functie is nauwelijks belicht door de pers: de introductie van ‘Home Keys’. Hiermee kunnen Apple-gebruikers hun telefoon of slimme horloge gebruiken om de voordeur te openen van hun huis. Mits het huis in kwestie ook is voorzien van de Apple Home Kit-infrastructuur waarmee slimme apparaten onderling en met het internet zijn te koppelen. iOS 15 wordt naar alle waarschijnlijkheid uitgerold in september van dit jaar, tegelijkertijd met de dan verwachte introductie van nieuwe iPhone-smartphones.

Zelf horen en zien?

Wie graag zelf de aankondiging van iOS 15 wil zien, wordt op zijn wenken bediend door Apple. In een live uitzending van maar liefst 1:46 uur liet het bedrijf op 7 juni jongstleden horen en zien wat de nieuwe versie allemaal gaat bieden. Om het u wat makkelijker te maken: op 5:17 wordt het nieuwe iOS aangekondigd, op 1:07:16 komt watchOS (voor het slimme horloge) aan de beurt en op 1:14:12 krijgt u nog wat te horen over Home, de Apple-infrastructuur voor het slimme huis. Oh ja, d’r is tussendoor ook nog wat muziek te horen en opgeklopt spektakel te zien. Geheel in Apple-stijl.